TMO’dan fındıkta 2 yıl alım yasağı uyarısı
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), ÇKS belgelerini kullanarak usulsüz fındık satışı yapmak isteyen tüccar ve manavlara karşı hukuki süreç başlatacak. Belgelerini bilerek kullandırdığı tespit edilen üreticilere ise iki yıl boyunca alım yasağı uygulanacak.
info@karadenizekonomi.com / 6.11.2026
TMO, 24 Ağustos’ta başlayan alımlar kapsamında yaklaşık 152 bin üreticiden 190 bin ton kabuklu fındık satın aldı. Mevcut koşullarda en az 50 bin ton daha alım yapılması bekleniyor. Son dönemde bazı tüccar ve manavların, üreticilere ait Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgelerini kullanarak kendi fındıklarını TMO’ya satmaya çalıştığı yönünde duyumlar alındı.
Usulsüzlüğe hukuki yaptırım
TMO, piyasadan alınan fındığın üretici belgeleri kullanılarak kuruma satılmasının yasak olduğunu vurguladı. Bu girişimlerde bulunan veya aracılık eden tüccar ve manavlar hakkında idari ve hukuki işlem başlatılacak. ÇKS belgesini bu amaçla bilerek kullandırdığı belirlenen üreticilerden ise iki yıl boyunca fındık alımı yapılmayacak. Usulsüzlüklerin suç teşkil etmesi halinde ilgililer hakkında Cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulabilecek.
Alımlar yıl sonuna kadar devam edecek
TMO, kabuklu fındık alımlarının ürün arzı bulunduğu sürece 31 Aralık 2026’ya kadar süreceğini açıkladı. Kurum, üreticilere ÇKS belgelerini üçüncü kişilerin kullanımına vermemeleri çağrısında bulundu.
Çok Okunanlar
Fındık Fiyatları
Son Güncelleme : 2026-11-04 11:21
| Şehir | Levant |
|---|---|
| TMO | 250 TL |
| GİRESUN | 197,50 TL |
| ORDU | 180,00 TL |
| DÜZCE | 159,50 TL |


