​Finansmanın Karadeniz Buluşması

'Reel sektör ve finans sektörü diyalog güçlendirme toplantısı”na ev sahipliği yapan Samsun, reel sektörün patronları ile finansın patronlarını buluşturdu.

info@karadenizekonomi.com / 16.01.2019

​Finansmanın Karadeniz Buluşması

Hepimiz aynı gemideyiz

  • Masanın bir tarafında TOBB ve reel sektör temsilcileri diğer tarafında ise Bankalar Birliği ve ülkenin önde gelen 9 bankasının genel müdürleri vardı.

Türkiye Bankalar Birliği ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde reel sektörü finans sektörü ile buluşturan toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Samsun, Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon, Çorum, Amasya, Tokat, Gümüşhane'den gelen ticaret ve sanayi odası ve borsa başkanlarının yanı sıra bu illerdeki reel sektör temsilcileri, 9 bankanın genel müdürleri, genel müdür yardımcıları katıldı. Toplantı öncesinde basın açıklaması yapan Hisarcıklıoğlu, “11'inci toplantımız olmakla birlikte aslında bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bu sıkıntılı dönemde tarihimizde ilk defa Türkiye Bankalar Birliği ve Türk özel sektörü bir arada Anadolu'nun dertlerini sıkıntıları öğrenmek üzere birlikte hareket gediyoruz. Biliyoruz ki ikimiz de aynı gemideyiz ve birbirimizden farkımız yok” dedi. Masanın diğer tarafını temsil eden Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ise yaptığı konuşmada, “Dertlerimizi ve sorunlarımızı açık yüreklilikle, birebir konuşmak için buradayız. Türk bankacılık sisteminin, reel sektörünün dolayısıyla Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesi öncelikli amacımız olacaktır. Bunu Karadeniz Bölgesi’nde de göstereceğiz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin önde gelen 9 bankasının genel müdür ve genel müdür yardımcısının da katıldığı toplantıda, oda, borsa ve iş dünyasının temsilcileri sorunlarını dile getirirken, finans ile ilgili konularda karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu. Katılımcı bazı işadamları, Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne toplantıya ilişkin şu değerlendirmeleri yaptılar.

Sebahattin Arslantürk (Ulusal Fındık Konseyi Başkanı):

Olumlu yansımaları olacağına inanmak istemekle birlikte dertlerimizin dinlendiğini not edildiğini görmek de bizi mutlu etti. Bire bir temaslarımız oldu. Sonuç odaklı olacağına inanmak en büyük dileğimizdir.


Eyyüp Ergan (Trabzon Ticaret Borsası Başkanı):

Reel sektör ile bankacılık sektörü birbirinden ayrılmaz ve vazgeçilemez parçalardır. Üretim ve istihdam odaklı reel sektör ile her alanda verimi arttırmaya yönelik finansman sağlamakla görevli bankacılık, kalkınma hareketimizin motorudur, ivmesidir. Bu nedenle ayrılmaz ikilinin en verimli ve yararlı hale getirilmiş birlikteliği ekonomimizin içinde bulunduğu darboğazdan çıkmasında en önemli etken olacaktır.Bu ülke hepimizindir. Hep birlikte çok çalışıp, çok üretip, özellikle dışarıya çok satıp kazanacağız. Özellikle üretim odaklı hep birlikte hareket edeceğiz.”

Nurettin Karslıoğlu (Düzce Ticaret Borsası Başkanı):

Normalde randevu almak için birkaç ay beklediğimiz banka üst düzey yöneticilerini karşımızda görmek bizi sevindirdi. Dert dinleme ve sorunları paylaşma anlamında faydalı bir toplantı oldu. Sonrası için karar vericilerin ve siyasi iradenin ne yapacağını bekleyip göreceğiz.

Mustafa Poyraz (Poyraz&Poyraz A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı):

Biz anlattık onlar dinlediler. Özellikle Ziraat Bankası ile ilgili tespitler dile getirildi işadamları tarafından. Gördük ki tüm şirket yöneticilerinin krediler konusunda ya da krediye ulaşma konusunda türlü dertleri var. Ben kendi adıma Eylül ayından bu yana özellikle krediler konusunda yaşadığım ciddi sıkıntıları anlatma fırsatı buldum. İhracat performansımızın düşmesinde kredilerde yaşadığımız ciddi sıkıntıların payının büyüklüğünden bahsettim.

Burhan Erçal (Erçal Grup Yönetim Kurulu Başkanı) :

Katılım oldukça iyiydi. Karadeniz Bölgesi’nde Düzce’den Trabzon’a kadar iş dünyasının temsilcilerini gördük. Herkesin benzer sorunları olduğu ortadadır. Bankacılara 50’nin üzerinde soru yöneltildi. 130 civarında da birebir görüşme gerçekleştirildi. Bu da gösteriyor ki böyle bir toplantıya gerçekten ihtiyaç vardı. Önemli olan bu sorunlardan sonra çıkış yolu konusunda nasıl bir strateji izleneceği. Çünkü kısa vadede çözüm beklemek fazla iyimserlik olur. Biz anlattıkça bankacılar da kendi açılarından bakarak yapısal sorunlardan bahsettiler.

Mustafa Uslu (Ünye Ticaret Borsası Başkanı) :

Bize şemsiye yağmurlu havada gerekiyor. Demek ki Karadeniz Bölgesi’nde bu kadar iş adamı sanayici ve ticaret erbabının yığınla sorunu var ki toplantıya ilgi fazla oldu. REŞAT GÜNGÖR

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar