Kadınların iş gücüne katılımı yüzde 30
‘’Ülkemiz nüfusunun yarısını neredeyse kadınlar teşkil ederken, maalesef çalışabilir nüfustaki kadınların iş gücüne katılımı yüzde 30 ve bu oldukça düşük.‘’
info@karadenizekonomi.com / 24.12.2019
Samsun TSO çatısı altında faaliyetlerini sürdüren TOBB Samsun Kadın Girişimciler İcra Kurulu’nun organizasyonu ile Ceres Yayınevi kurucusu Tuğba Dedeoğlu Demir’in sunumuyla, “Hikayenin Kahramanı Kim? adı altında seminer düzenlendi. Etkinlikte konuşan TOBB Samsun Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Mihriban Akyüz, yürüttükleri faaliyetler ve projeler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Ülkenin 81 ilinde örgütlü olan Kadın Girişimciler Kurulu, kadın girişimci sayısını artırmak adına gönüllü olarak çalıştığını ifade eden TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’ndan da bahseden Akyüz, ‘’Samsun Kadın Girişimciler Kurulumuzda Samsun Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Aslına bakarsanız bu bizim üstlendiğimiz çok önemli bir misyon. Ülkemiz nüfusunun yarısını neredeyse kadınlar teşkil ederken, maalesef çalışabilir nüfustaki kadınların iş gücüne katılımı yüzde 30 ve bu oldukça düşük. Ekonominin, girişimciliğin, ülkelerin gücünü tayin ettiği bu düzende bu sorumluluğu sadece erkeklere yükleyemeyiz. İşte bu yüzden kadının ekonomiye katkı vermesi, bizlerin de buna kayıtsız kalmamız çok kıymetli. Bizlerde bu amaç doğrultusunda 12 yıldır kadınların ekonomide varlık göstermesi için motivasyon sağlamaya çalışıyoruz. Gayretlerimizin karşılığını da alıyoruz ki; bu yıl kadın girişimci sayımız 914 bin 454. Ancak, bunun yetmediğinin de bilincindeyiz. İşte bu yüzden kadınların ekonomik hayata katılımını teşvik etmek ve bunu sürdürülebilir kılmak adına düzenlediğimiz programlara gösterdiğiniz ilgi ve heyecan bizim için çok kıymetli” diye konuştu.
“Kadının gücüne inanıyoruz”
Kadınların istedikleri zaman her zorluğun üstesinden gelebileceğinin altını çizen Akyüz, “Biz kadınlar; organizasyon kabiliyeti gelişmiş, duygusal zekası yüksek, empati kabiliyeti üst düzeyde, çok yönlü düşünce becerisine sahip, üstün donatılarla donatılmış haldeyiz. Doğuştan girişimciyiz. Ancak, istatistikler bize kapasitemizi atıl durumda bıraktığımızı söylüyor. Lütfen kapasitemizi ziyan etmeyelim. Hem kendimize, hem de ülke olarak ortaya koyduğumuz hedeflere engel olmayalım. Sonuç itibariyle; kadın girişimcilere ihtiyacımız var, hayatın her alanında, kamuda, özel sektörde sosyal alanda fark yaratabilir, faydalı olabiliriz. Lütfen içimizdeki o sese, heyecana, hayallere kulak verelim. Ulu Önder Atatürk’ün Türk kadını için sarf ettiği o güzel sözleri bir hatırlayalım, Önderimiz, “Dünyada hiçbir ülkenin kadını, ben Anadolu Kadınından daha çok çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar gayret gösterdim diyemez” diyor. Öyleyse bugünkü Türk kadınının, 100 yıl öncesindeki kadından azim, çalışkanlık ve zafer kazanma becerisi konusunda ne eksiği olabilir ki? Elbette hiçbir eksiği yok. Bugün sadece savaşın adı değişmiş, mücadele edilen cepheler başkalaşmıştır o kadar. O gün istiklal için verilen savaş, bugün istikbal için verilmektedir. Ve Türk kadını o bereketli ellerini hayatın en içinde ekonomide, siyasette, bilimde ve sanatta taşın altına koyacaktır. Biz kadının gücüne inanıyoruz. Sizin de kendinize inanmanızı istiyoruz. Çünkü biz bunu yaparız. Sizlerle birlikte, kadın girişimci gücü olarak kentimize ve ülkemize çok kıymetli değerler kazandıracağımıza inanıyoruz” dedi.