Mustafa Poyraz;''Engelleri birlikte aşarız''
Poyraz&Poyraz şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz, “Birlik ve beraberlik olduktan sonra aşamayacağınız engel ya da yapamayacağınız şey yok” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 19.03.2019
Son yıllarda ilk 500 listesinin müdavimi olan Ordu’nun köklü firmalarından Poyraz&Poyraz şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz, “Birlik ve beraberlik olduktan sonra aşamayacağınız engel ya da yapamayacağınız şey yok” dedi.
İSO’nun Türkiye’nin İlk 500 firması listesinin müdavimi olan Poyraz & Poyraz, 40 yıla ulaşan deneyim ve birikimleri ile farklı sektörlerde de yer alarak toplam 400 kişiye yaklaşan bir istihdamın da adresi oluyor. Kökleri, 1980 yılında açılan kırma fabrikasına dayanan, 1997’de entegre fındık bölümünü oluşturan son yıllarda ise ilk 500 listesine girmeyi başaran Poyraz & Poyraz, geçen yıl 450 bin lira ile 365. sırada yer aldı. Isı yalıtım sistemi, inşaat işleri, otel ve restoran işletmeciliği ile benzin istasyonları da olan firma, şu anda Ordu’nun 150 milyon dolar olarak görünen ihracatının 80 milyon dolarını da tek başına sırtlamış durumda.
Fiyatlara müdahale doğru değil
Yaşadığı kent Ordu’nun sanayinin gelişimine uygun bir şehir olmadığını söyleyen Poyraz & Poyraz Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz, “tarıma çok müsait tarım alanlarda eskiden olduğu gibi tarım yapabiliriz. Meralarımız var meralarımızda hayvancılık yapılabilir. Zaman içerisinde bunların yapılacağını düşünüyorum” derken, fındık yaşanan olumsuzluklara da şu sözlerle değindi: Fındıkta büyük sorunlar var. Serbest piyasa koşullarının hüküm sürdüğü bir piyasada sezon bitmiş üç ay sonra devlet alım yapacağım diyor. Bunlar piyasa için hiç iyi şeyler değil. Alıcı için de satıcı için de iyi değil. Fındık piyasasında istikrar çok önemlidir. İstikrarlı bir fiyat olmalı ve müdahalelerden uzak tutulmalı fındık politikası. 300 lira veya 500 lira destek verilmesine karşı değilim. Ama kesinlikle müdahale edilmemeli. Dünya fiyatları nasıl seyrediyorsa bizde de aynı olmalı.”
Ne yazık ki birlikte iş yapamıyoruz
Deneyimli işadamı, yatırım konusunda temel eksikliğin birlik olamamaktan kaynaklı olduğunun altını çizerken kendinden örnek verdi. “En büyük eksikliğimiz beraber olamayışımız. Elindeki bütün varlığı tek başına bir yatırıma çevirmekten korkar insanlar. Ancak, iki kişi bir araya gelince riski de dağıtıp aşılamayacak engel yoktur bence. İnanın doğru düzgün paramız yoktu. 9 kişi öyle bir birbirimize kilitlendik, devleti yanımıza aldık. Gittik Almanya’ya hisse senetlerini sattık. Birlik ve beraberlik olduktan sonra aşamayacağınız engel ya da yapamayacağınız şey yok. En büyük eksikliğimiz bu. Aile şirketi olabilir ya da çeşitli şirketler olabilir ama önemli olan bir araya gelmektir.” MURAT GÜRSOY/KARADENİZ EKONOMİ