Türkiye fındığının yüzde 35’i Ordu’dan
Vali Seddar Yavuz, “Ülkemizdeki fındık üretiminin yüzde 35’ini Ordu olarak biz üretiyoruz. Ancak ihracat rakamlarına baktığımızda ihracatı çok az yaptığımız görülüyor.”
info@karadenizekonomi.com / 20.05.2019
Vali Seddar Yavuz, “Ülkemizdeki fındık üretiminin yüzde 35’ini Ordu olarak biz üretiyoruz. Ancak ihracat rakamlarına baktığımızda ihracatı çok az yaptığımız görülüyor.”
Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye hedefi doğrultusunda Karadeniz Bölgesinin ihracatına ilişkin veriler, analizler ve fırsatların paylaşıldığı, genel ve bölgesel sorunların çözüm odaklı olarak ele alındığı Türkiye İhracatcılar Meclisi(TİM) tarafından program düzenlendi. Düzenlenen programda konuşan Vali Seddar Yavuz, “Ülkemizdeki fındık üretiminin yüzde 35’ini Ordu olarak biz üretiyoruz. İhracat rakamlarına baktığımızda ise, ihracatı çok az yaptığımız görülüyor. Ordu'da üretilen fındığın bir kısmı başka illerden ihraç ediliyor. Bu da ihracat rakamlarına yansımıyor. Fındıkta en büyük sorunumuz; ağaçların yaşlanması, verimin düşmesi, arazilerin parçalanmasıdır. Dekar başına aldığımız fındık miktarı ise, 80-85 kg’ma kadar düşmüştür. Yeni bir stratejiyle, 'fındık üretiminde düşen verimi nasıl artırabiliriz? Maliyeti hızla nasıl düşürebiliriz? Ürettiğimiz fındığı katma değeri yüksek bir ürüne dönüştürüp nasıl satabiliriz? Tüm bunları sorgulamalıyız. Daha büyük yol alabilmemiz, daha fazla kar elde etmemiz, daha çok ihracat yapmamız mümkün olabilir. Bunun için Valilik olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı ile bahçelerin yenilenmesine ilişkin bir çalışma yaptık. Şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Yeni türlerin bölgeye girmesi, özellikle yaşlanan ağaçların yerine yeni fidanların getirilmesi, modern tarım teknikleri ile birlikte budama, gübreleme, iyi tarım ve organik tarım faaliyetlerini güçlendirmeyi hedefliyoruz. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda dekar başına 300 kg’ye kadar verimi yükselttiğimizi söylemek istiyorum. Her yıl fındık hasadı yaklaştığında karşılaşılan sorun, fiyatın ne olacağıdır. Böylesine rekoltenin tahmin edilemediği bir sektörde hem ihracatcı firmalar önünü göremiyor, hem üretici bu konuda ciddi sorunlar yaşıyor. Bunu azaltabilmek için de bizim verimi artırıp, maliyetleri aşağıya doğru çekmemiz gerekiyor.” dedi.
Bentonit ihracatında yüzde 44 artış
Konuşmasında Ordu'da son dönemde bentonit madeninde çok ciddi bir ihracat artışı olduğuna değinen Vali Yavuz, “ bentonit madeni bakımından Ordu'nun oldukca zengin bir bölge. Bentonit ihracatında yüzde 44 artış var ve önümüzdeki süreçte bentonit ihracatında ciddi rakamlara ulaşılacak.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Ordu ekonomisi açısından turizmin öneminede değinen Vali Yavuz, “Ordu ekonomisi açısından turizm sektörü çok önemli. Son dönemde gelişen turizmde, 2015’de 30 bin olan yabancı turist sayısı geçen yıl 111 bin rakamına ulaştı. 4 yıllık süreç içerisine baktığımız zaman bu ciddi bir artıştır. Yerli ve yabancı turist sayısı geçen yıl itibari ile 850 bine ulaştı. 2019‘da yabancı turist sayısının 150-200 bine çıkacağını varsayıyoruz. İşadamlarımızın turizm alanına daha fazla yatırım yapmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Dünya fındık ticaretinin yüzde 6,7’si Ordu ve Giresun’dan”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ise yaptığı konuşmada, ”TİM Karadeniz Meclisi'nde Ordu'dayız. Dünyanın fındık ticaretinin %6,7’si sadece Ordu ve Giresun illerimizden ihraç ediliyor. Ordu ilimizin 2018 yılı ihracatı 203.7 milyon dolar oldu. Ordu, 2018 yılında en çok ihracat yapan 39’uncu il olarak yer alıyor. Ordu'dan 2018 yılında 69 milyon dolarlık fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir. Böylesine bir hazineye sahip çıkıp, geliştirmeliyiz. Gelin Karadeniz'i dünya fındık ticaretinin merkezi yapalım. TİM olarak buradayız, yanınızdayız. Türkiye İhracatcılar Meclisi olarak bizler de bu sorumluluklar doğrultusunda, ihracatımızın geleceğine yönelik kritik başlıklarımızın birincisi ihracatımızı değer olarak artırmak, ikincisi ihracatçı firma sayısını, üçüncüsü ise sattığımız ürün çeşitliliğini ve kalitesini artırmak olacaktır.” diye konuştu.