Aflatoksin oluşumunu önleyecek hususlar
Fındıkta aflatoksin oluşmasının önüne geçilebilmesi için hasat ve harmanda dikkat edilecek hususlar açıklandı.
info@karadenizekonomi.com / 19.08.2019

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün aflatoksin oluşumunun önlenmesinde hasat ve harmanda dikkat edilecek hususlar hakkında yapmış olduğu açıklamada,
- Fındık mutlaka resmi olarak ilan edilen tarihlerden önce toplanmamalı, hasat olgunluğuna ulaştıktan sonra toplanmalıdır.
- Hasat sırasında çeşitler birbirine karıştırılmamalı, erkenci ve geçici çeşitler ayrı ayrı hasat edilmelidir.
- Yere dökülen fındık bekletilmeden toplanmalıdır.
- Toplanan zuruflu fındıklar, çuvalda kızışmaya meydan vermeden en kısa zamanda harmana boşaltılmalıdır.
- Harmanda ıslak zemin ve toprak üzerine fındık zurufu dökülmemeli, harman zemini kuru olmalı, 10 cm’den kalın serilmemeli ve sık sık karıştırılmalıdır.
- Yağışlı durumlarda zurufun üzeri örtülmeli, örtü olarak kullanılacak malzemenin zurufla teması engellenmelidir. Uzun süre zurufun üzeri kapalı tutulmamalıdır.
- Ayarı iyi yapılmış, taneyi kırmayan, zuruftan ve yabancı maddeden iyi ayıran sağlam patoz kullanılmalıdır.
- Patozlanan fındık derhal kuru harmana serilmeli, dane fındıklar 3-4 saatte bir karıştırılarak iyice kuruması sağlanmalıdır.
- Kuruyan fındık vantilatörle ve elle seçilerek, içindeki boş, kırık, çürük fındıklar ve zuruf kalıntıları ayıklanmalıdır.
- Kuruyan iç fındığın nem oranı % 5’ten fazla olmamalıdır.
- Kurumuş fındıkları sıcak halde çuvallama işlemi yapılmamalıdır. Çuvallama sabah erken veya akşam geç saatlerde yapılmalıdır.
- Kuruyan fındıklar havalanmayı sağlayan jüt vb. çuvallarda zemini tahta olan bir depoda yüksek yığınlar oluşturmadan muhafaza edilmelidir.
- Çuvallanan fındıklar satışa sunulmayacaksa depolama yerleri için ambar zararlılarına karşı önlem alınmalıdır.
‘’Üreticilerimiz bahsedilen hususlara dikkat ettikleri sürece fındıkta aflatoksin oluşmasının önüne geçmiş olacaklardır. Böylelikle kaliteli, sağlıklı, sürdürülebilir fındık üretimi gerçekleştirebileceklerdir. Üreticilerimiz konu hakkında daha geniş bilgiyi; İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden alabilirler.’’
Çok Okunanlar

Türkiye’de her iki kişiden biri tasarruf ediyor: İlk sırada yastık altı altın var!

TÜİK açıkladı: Sanayi üretimi temmuzda azaldı!

İhracat ‘savunmada’ kaldı, 8 ayda 8 sektör eksi yazdı

JP Morgan'dan Fed tahminini

İhracatta gıda ürünleri yükselişte: Çikolata ve yağ başı çekiyor

Çiftçilere hibe kredi desteği müjdesi: KOSGEB duyurdu

Avrupa sanayisinde alarm zilleri! Son sekiz ayda 72 işletme kepenk indirdi
Fındık Fiyatları
Son Güncelleme : 2025-09-10 09:48
Şehir | Levant |
---|---|
TMO | 200 TL |
GİRESUN | 256,50 TL |
ORDU | 255,50 TL |
DÜZCE | 253,50 TL |