YÜKSEK FİYATLI IHLAMURA, ZENCEFİL VE KIŞ ÇAYI ALTERNATİF OLDU
"IHLAMURDA YAŞANAN FİYAT ARTIŞI SEBEBİ İLE VATANDAŞLAR ZENCEFİL, KUŞBURNU VE ÖZEL KARIŞIMLA HAZIRLANMIŞ KIŞ ÇAYINA YÖNELDİ"
info@karadenizekonomi.com / 3.12.2015
FİYATI bu yıl 180 liraya kadar çıkan ıhlamur için çözüm ithalatta bulundu. İlk etapta 50 ton ıhlamur ithal edilirken, rakamın 200 tona kadar çıkacağı ifade edildi. Fiyatlardaki yükselişin stokçulardan ve Türkiyede üretimin az olmasından kaynaklandığı belirtildi.
Ordu'da vatandaşlar, fiyatı son dönemde artan ıhlamura alternatif olarak, zencefil, kuşburnu ve özel olarak hazırlanmış kış çayı tüketiyor.
Türkiye'de çeşitli alanlarda üretilen, Ordu'da yetişme alanı olan ıhlamur son aylarda fiyatını katladı. Vatandaşlar tarafından kış çayı olarak bilenen ve soğuk havalarda oldukça tüketilen ıhlamur, yüksek fiyatı sebebi ile ilgi görmüyor. Ordu'da da vatandaşlar yüksek fiyattaki ıhlamuru almak yerine alternatif olarak zencefil, kuşburnu ve özel hazırlanmış olan kış çayı gibi ürünlere yöneliyor. Altınordu ilçesi Şarkiye Mahallesi'nde aktarlık yapan Göktuğ Ayyıldız, artan fiyatların ıhlamur satışını olumsuz etkilediğini söyledi. Ihlamurun yapraklı ve çiçekli olanlarında fiyat farkı olduğunu ifade eden Ayyıldız, bu sebeple vatandaşın farklı ürünlere yöneldiğini belirtti.
"VATANDAŞ 50-60 GRAMINI BİLE BÖLMEK İSTİYOR"
Ihlamur fiyatlarındaki artışın vatandaşın beklentilerinin çok üzerinde olduğunun altına çizen aktar Göktuğ Ayyıldız, "Ihlamurun fiyatı çok yükseldi. Bizim bildiğimiz yapraklı ıhlamurun kilosu 90 TL civarında. Bazı bölgelerde ıhlamurun yalnızca çiçeği satılıyor. O zaman fiyatlar daha da yukarılara çıkıyor. Aktarlar bu fiyatlar sebebi ile kilo işi ıhlamur satamıyor. Biz 50-60 gramlık poşetler halinde ıhlamur satıyoruz. Bazı müşteriler fiyat sebebi ile 50-60 gram olan poşeti bile bölmek istiyor. Özellikle yaşlılar bahçelerinde yetişen ıhlamurun bu fiyatlarda satıldığını öğrendiğinde çok şaşırıyor" dedi.
IHLAMURUN ALTERNATİFİ ZENCEFİL VE ÖZEL HAZIRLANMIŞ KIŞ ÇAYI
Yaşanan fiyat artışı sebebi ile ıhlamur alamayan vatandaşların alternatif ürünlere yöneldiğini aktaran Ayyıldız, "Ihlamurun fiyatı artınca vatandaş alternatif ürünlere yöneldi. Ordu'da vatandaşlar alternatif olarak zencefil ve özel hazırlamış olan içinde zencefil, zerdeçal, ada çayı ve az miktar ıhlamur olan kış çayına ağırlık veriyor. Biz de aktarlar olarak zencefili ve özel karışımlı kış çayını öneriyoruz. Çünkü zencefil mikrop öldürücüdür ve hastalıklara karşı koruma özelliğine sahiptir. Karışımlarla hazırlanmış olan kış çayı ise soğuk algınlığına çok iyi geliyor. Zencefilin kilogramı 40 TL, tane tane kullanılması sebebi ile uzun süre gidiyor ve vatandaş ilgi gösteriyor. Kış çayının fiyatı da 40 TL, çayın içerisinde ıhlamur dahil birçok bitkinin olması ve fiyatının düşük olması vatandaşın ilgisini çekiyor. Zencefil ve kış çayının dışında ıhlamur alamayıp alternatif olarak alınan bir diğer ürün ise kuşburnu. Kuşburnu C vitamini deposudur. Bu yüzden müşterilerimiz çok kullanıyor. Kilosu ise 20 TL'den satılıyor" diye konuştu.