Fındık Tarımında Yapay Zekâ ve Teknoloji Kullanımının Yol Haritasının Belirlenmesi Çalıştayı 9-10 Aralık 2024 tarihlerinde Giresun Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda düzenlenen oturumlarla gerçekleştirildi.

Çalıştayda, fındık üretiminde modern tarım teknolojilerinin ve yapay zekâ tabanlı çözümlerin uygulanabilirliği tartışıldı.

info@karadenizekonomi.com / 11.12.2024

Fındık Tarımında Yapay Zekâ ve Teknoloji Kullanımının Yol Haritasının Belirlenmesi Çalıştayı 9-10 Aralık 2024 tarihlerinde Giresun Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda düzenlenen oturumlarla gerçekleştirildi.

Ülkemizin önemli tarımsal ürünlerinden biri olan fındığın üretiminde verimliliği arttırmak, sürdürülebilir yöntemler geliştirmek ve teknolojiye entegre bir üretim süreci oluşturmak, eğitim müfredatına bu amaçla nasıl hizmet edilir olduğunu tartışmak çalıştayın temel amaçları arasında yer aldı.

Çalıştay’ın açılış konuşmalarını Yönetim Kurulu Başkanımız Hamza BÖLÜK, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Kemal Akpınar, Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Cem Şenocak,  Bahçeşehir Üniversitesi Global Başkan Yardımcısı Dr. Serdar Şenel, Gıda ve Tarım Örgütü FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ayşe Selışık ve Giresun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hüseyin Şahin ve Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti yaptı.

Yönetim Kurulu Başkanımız Hamza BÖLÜK, yaptığı konuşmada, “Fındığın iki ana problemi olduğunu düşünüyorum. Birincisi Üretmek. Dünyanın en pahalı fındığını üretiyoruz. Bunun temel sebeplerinden biri coğrafya ise diğeri de birazda bizim teknolojiye ayak uyduramamamız ve geleneksel tarımdan vazgeçmemiş olmamızdır. Dolayısıyla bu çalıştayın konusu olan yapay zekanın, zirai teknolojiye ve makineli tarıma geçişte bir yol haritası oluşturmasını temenni ediyorum. İkinci problem ise hasat zamanı fındık fiyatları üzerinde oluşan fiyat baskısıdır. Yani arz talep dengesizliği sebebiyle özellikle sezon başlarında oluşan arz fazlalığını emanet sisteminden çıkarmak ve fiyat baskısını ortadan kaldırmak için, şu anda bizim de Giresun Ticaret Borsası olarak uyguladığımız Fındıkta Lisanslı Depoculuk sisteminin bir an önce yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyorum.” İfadelerine yer verdi.

Çalıştayda iki gün boyunca “Dünya Tarımında Teknoloji ve Yapay Zekâ”, “Toprak, Bitki Besleme ve Su”, Bulut Mimarisi ve Yapay Zekâ”, Hastalık Zararlı Mücadelesi ve Fındıkta Rekolte Çalışmaları”, “Hasat, Hasat Sonrası ve İşleme Kayıplarının Azaltılması”, “Fındık Tarımı Eğitiminde Yapay Zekânın Rolü” başlıklı oturumlar düzenlendi. Ayrıca Giresun Üniversitesi fuaye alanında oluşturulan çalışma masalarıyla “Yapay Zekâ ile Fındık Verimliliğinin Arttırılması ve Sürdürülebilir Fındık Tarımı”, “Fındık Tarımında Otomasyon ve Robotik Sistemlerin Kullanılması”, “Fındık Tarımında Veri İşleme” başlıklarıyla oturumlar düzenlendi.

Çalıştayın sonuç bildirgesinde; Fındık tarım arazilerinde birim alandan daha yüksek verim alma, değişen iklim şartlarına elverişli nitelikli fındık fidanı üretme, üretim ömrünü yitirmiş fındık bahçelerini yenileme ve bu bağlamda mümkünse teraslama çalışmalarını bilimsel öngörü ile yapma, fındık tarımı için inovatif makineli tarıma geçerek üretim maliyetlerini düşürme, fındığın yenilebilen ve yenilemeyen kısımlarını kullanarak katma değeri yüksek ürünler üretme, çalışma ve stratejilerini yapay zekâ ve teknolojiyi entegre ederek vermenin yolları arama ve bu minvalde projelerin daha çok desteklenmesi gerektiğine yer verildi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar