Yeni etiket kurallarına göre Tost ve pidede “Kaşarlı” ibaresi yer almayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, eritme peynir içeren ürünlerin tüketiciye sunulmasında yanıltıcı ifadelere karşı yeni bir düzenleme getirdi. Buna göre, içeriğinde kaşar peyniri bulunmayan ancak eritme peynir kullanılan ürünlerde “kaşarlı” ibaresi artık kullanılamayacak.

info@karadenizekonomi.com / 21.04.2025

Yeni etiket kurallarına göre Tost ve pidede “Kaşarlı” ibaresi yer almayacak

 

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu’nda yapılan değişiklikle, özellikle pide, tost ve sandviç gibi ürünlerde kullanılan peynirin türüne göre ürün isminin açıkça belirtilmesi zorunlu hale getirildi.

Gıda Bülteni’nde yer alan bilgilere göre; içeriğinde kaşar peyniri yerine eritme peyniri bulunan ürünler artık “kaşarlı pide”, “kaşarlı tost” ya da “kaşarlı sandviç” adıyla satılamayacak. Bu ürünler tüketiciye “eritme peynirli pide” veya “eritme peynirli sandviç” şeklinde sunulacak.

Bakanlığın bu adımı, tüketicinin yanıltılmasının önüne geçmek ve ürün bileşenlerinin doğru şekilde belirtilmesini sağlamak amacıyla atıldı.

Yer fıstıklı baklavaya da düzenleme

Etiketleme yönetmeliğinde yapılan diğer bir değişiklik ise baklava ürünlerine yönelik oldu. İçeriğinde Antep fıstığı yerine yer fıstığı kullanılan tatlılar “fıstıklı baklava” adıyla değil, “yer fıstıklı baklava” şeklinde etiketlenecek. Böylece tüketici, üründe kullanılan malzeme hakkında doğrudan bilgilendirilecek.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar