‘’Erken hasat dönemi olumsuzluklara yol açıyor’’
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, fındıkta erken hasat döneminin ürünün kalitesini düşürdüğünü ve fındığın olumuna geldiğinde toplanması gerektiğini belirtti.
info@karadenizekonomi.com / 22.07.2019
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, fındığın hasat olumuna geldiğinde toplanması gerektiğini belirterek,’’ Fındıkta erken hasat başta aflatoksin ve ürünün kalitesini düşürüyor. Fındığın hasat edilmesi için; zurufların (yeşil kabuğun) iyice sararıp kızarmaları, fındık tanelerinin zuruf içerisinde oynamaya başlaması, sert meyve kabuğunun yüzde oranında kızarması için kendine has sertlik ve tadını alması, kabuk kırıldığında iç fındığın zarının koyu krem rengine dönüşmesi, sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman meyvelerin 3/4'ünün daldan dökülmesi gerekiyor. İç tam olarak kabuğu doldurmaz, halk arasında bezik tabir edilen buruşuk iç oranı artar, bu ise randıman ve ürün miktarını düşürür Fındık çeşitleri kendine has sertlik, lezzet ve tada ulaşamaz. Tat yavanlaşır, meyve kalitesi düşer. Nem içeriği yüksek olup, kurumaları güçleşir ve beyazlatma oranları düşük olur. Erken toplanan fındıklarda iç zarın atma oranı düşeceğinden dolayı beyazlatma oranları düşmektedir. Bu da büyük oranda üründe ekonomik kayıplara yol açmaktadır’’ dedi.
Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere düşen fındıkların, yerde fazla bekletilmeden toplanması gerektiğini savunan Yılmaz, "Mümkünse fındıklar, ot ve toprakla temasın önlenmesi için örtüler üzerine dökülerek toplanmalıdır. Bu fındıkların uzun süre yerde kalarak, toprakla temas etmeleri ve ot içerisinde bekletilmeleri kalite ve verim düşüklüğüne, aflatoksin oluşumuna neden olmaktadır. Fındıkta en iyi hasat şekli; tam olgunluğa gelen fındıkların, dalları silkelemek suretiyle dökerek yerden toplanmasıdır. Fakat ilimizde bu tür uygulama yaygın değildir. Bu şekilde hasat edilen fındıkların, randıman ve kalitesi yüksek olduğu gibi dallar ve sürgünler ile gelecek yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklar da zarar görmemektedir. İlimizde en fazla uygulanan hasat şekli; daldan elle toplamadır. Bu hasat şeklinde dikkat edilecek olan önemli hususlar; dalların birbirine sürtünmemesi, çotanakların dalla birleştiği yerden tek tek koparılması, gelecek yılın ürününü oluşturacak olan dal, dalcık ve tomurcukların zarar görmemesi için yolma tabir edilen sıyırma şeklinde toplama yapılmaması ve toplanan dalların dikkatlice yerine bırakılmasıdır’’ ifadelerini kullandı.