Tek tıkla ‘Aktaşlar’ kapında!
Gıda sektörü dünya ekonomisinin en önemli kalemlerinden biri ve bilindiği üzere pandemi krizinde en çok etkilenen sektörlerin başında geldi. Yapılan kısıtlamalarla beraber sadece paket servis sistemiyle çalışan firmalara uzun vadeli planlama yapabilmeleri için bir fırsat tanınmıyor. Bugünden yarına adım adım hayata geçirilen karar ve uygulamalar, işletmeleri ayakta tutmaya yetmiyor. Biz de hem bu konuyu hem de inovasyon adı altına yapılabilecek bir şey olup olmadığını Aktaşlar Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Aktaş ile masaya yatıralım istedik.
info@karadenizekonomi.com / 3.02.2021
“Pandemide ekonomiyi yönetmeyle ilgili tecrübeler edindik” diyen Aktaş, “Hijyen kurallarına zaten çok dikkat ediyoruz. İşletmelerimize gelen çalışan da misafirlerimiz de en iyi şekilde karşılanıyor. Gelir nakit akışı kesildiği için ödemelerimizi erteledik. Bunun yanı sıra ekonomik açıdan kendimize bir şeyler kattık.” dedikten sonra dijitalleşmeden de faydalandıklarını şu sözlerle dile getirdi: “Sipariş almayla ilgili bazı platformların sayısı arttı. Bizim de onlarla anlaşmalarımız mevcut ve onlara ödediğimiz komisyon da cabası. Bakıldığında onlar kadar kazanamıyoruz ve net kârımız onlara ödediğimiz komisyon kadar bile yok. Biz de kendi aplikasyonumuzu oluşturalım dedik. Hatta önümüzdeki hafta ‘Aktaşlar’ uygulamasını çıkaracağız. Bu sadece pandemi için değil. Müşterilerimiz bizlerden sipariş verebilecek, uygulamadan topladığı puanlarla indirim kazanabilecek, zaman zaman gerçekleştireceğimiz çekilişlere ve kampanyalara katılabilecek. Biz artık sahanın tüm alanlarına hâkim olmak istiyoruz. Sonuçta bu platformlara komisyon ödüyoruz ve onlara ödeyeceğimize tüketicilerimize yansıtmayı düşünüyoruz.”
“İstanbul’daki iş yerimiz kapalı, Ordu’daki şubelerimiz ise günü kurtarmaya çalışıyor”
Sektörün neler yaşadığına dair açıklamalarda bulunan Aktaş, “Pek çok sektör etkilendi ancak gıda sektörü 100 binin üzerinde ülke genelinde işletmesi olan, iki milyondan fazla çalışana sahip, 200 milyar TL büyüklüğünde de bir ciroya sahip olan bir sektör. Tabi bu 2 milyonluk çalışan ülke istihdamının neredeyse yüzde 10’una denk geliyor. Dolaylı yoldan baktığımızda tarım işçisinden çiftçisine, gıda tedariğini yöneten pek çok bölümü bağlıyor. En fazla etkilenen sektör olduğu aşikâr. Ayrıca şu an sadece paket servis olarak açık. İstanbul ve Ordu’da olmak üzere işletmelerimiz var. İstanbul’daki işyerimiz kira ve işletme maliyetlerinden dolayı paket servisle kurtarmadığı için şu anda kapalı. Ordu’da olan iş yerimizin iki tanesi açık ve günü kurtarmaya çalışıyor.”