Türk Müteahhitler Dünya Listesinde İkinci Sırada

Türk müteahhitler, uluslararası alandaki başarılarını sürdürüyor. "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinde bu yıl 43 Türk şirketi yer aldı.

info@karadenizekonomi.com / 19.09.2024

Türk Müteahhitler Dünya Listesinde İkinci Sırada

Bu başarı, Türkiye'yi firma sayısına göre dünya ikinciliğinde tutuyor. İlk sırada 81 firmayla Çin yer alırken, üçüncü sırada 38 firmayla ABD bulunuyor. Türkiye'nin küresel inşaat pazarındaki payı ise %3,7 olarak kaydedildi.

TMB Başkanı M. Erdal Eren’in Değerlendirmesi Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, “Zorluklar başarımızın önünde bir engel değil” diyerek, Türk müteahhitlerin uluslararası arenada elde ettikleri başarının altını çizdi. Eren, "Müteahhitlerimiz, Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutladığımız 2023 yılında yurt dışında 136 ülkede, 12 bini aşkın proje ile 500 milyar dolar eşiğini aşarak bizlere büyük bir gurur ve sevinç yaşattılar," dedi. Eren ayrıca, Rusya'nın bu yıl da Türkiye'nin en büyük pazarı olduğunu ve savaş sonrası Ukrayna'nın yeniden inşasında yer almak için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Suudi Arabistan, Irak, Cezayir, Polonya, Romanya ve Sahra Altı Afrika ülkelerinde de faaliyetlerin artarak sürdüğünü vurgulayan Eren, 2024 yılında iş yaptıkları ülke sayısını 137'ye yükselttiklerini açıkladı.

Uluslararası Alanda Türk Müteahhitlerin Gücü ENR (Engineering News Record) tarafından her yıl yayımlanan "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi"nde Türkiye, 43 firmayla ikinci sıradaki yerini korudu. Bu liste, müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirler baz alınarak oluşturuluyor. ENR bülteninde, 2023 yılında uluslararası inşaat pazarında en büyük 250 firmanın üstlendiği toplam proje değerinin 499,7 milyar ABD Doları seviyesine çıktığı kaydedildi. Bu değer, 2015 yılından bu yana ulaşılan en yüksek seviye oldu.

Onur Grup'un Başarısı Bu başarıya katkıda bulunan firmalardan biri de Ordulu dev inşaat firması Onur Grup. Yönetim Kurulu Başkanı Onur Çetinceviz, dün akşam düzenlenen törende ödülünü Cumhurbaşkanı'nın elinden aldı. Bu ödül, Onur Grup'un uluslararası alandaki başarısını ve sektördeki önemli yerini bir kez daha göstermiş oldu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar