Ticari gayrimenkul danışmanlığında bölgedeki tek isim
2013 yılında Fatsa’da emlak sektöründe dünya markası bir emlak kuruluşu ile yola çıkan ve sonrasında edindiği deneyimlerini Ordu’ya taşıyıp Altın Emlak Ordu temsilcisi olan İdris Öklük ile sektörünün gelişimini konuştuk. Temsilcisi olduğu Altın Emlak’ın sektördeki gücünü ve potansiyelini Ordu’da fazlasıyla hissettiren Öklük, spesifik özellikleri ile diğer paydaşlarının bir adım önünde yer alıyor.
info@karadenizekonomi.com / 21.12.2020
14 Ekim 2019 tarihine kadar deyim yerindeyse bir kasa bir masa” ile aklına gelen hemen herkesin alım satım yapabildiği bir sektör olarak anılan emlakçılığın “nitelikli bir iş” tanımlamasına kavuşması ile artık çıtanın yükseldiğini vurgulayarak söze başlayan Öklük, meslek gruplarının yeni tanımlamasını şu sözlerle yaptı: “Öncelikle eğitim zorunluluğu getirildi. En az lise mezunu olma koşulu var. Kayıtlı vergi mükellefi olması da bir başka gereklilik.
Nitelikli meslek tanımı
Bu nitelikler de tek başına yeterli değil. Şöyle ki; mesleki deneyim zorunluluğu da getirildi ki bu durum yetkili bir ofiste lise mezunları için bir yıllık üniversite mezunları için ise 6 aylık staj anlamına geliyor.” Ordu’da “taşınmaz ticaret yetki belgesi” alan 64 işletmenin olduğunu belirten Öklük’ü diğer sektör paydaşlarından ayıran en önemli özelliği ise bu belgeye ilk sahip olan kişi olması. Dolayısıyla sektöre ilişkin görüşüne başvurulacak en yetkin isimlerden biri. Mesleğine kazandırılan saygınlıktan da oldukça memnun.
Ticari gayrimenkul danışmanlığı
“Doğruları yaparsanız insanların dualarını alabiliyorsunuz ve hayallerini yerine getirebiliyorsunuz” sözleriyle sadece binaya değil insana da yatırım yaptıklarının altını çizen Öklük’ü diğer paydaşlarından ayıran bir başka özelliği de 30’a yakın sertifikaya sahip olması. Bu sertifikalarla danışandan daha fazla bilgiye sahip olduğu anlatımlarına da yansıyan Öklük, sektörün “az bilgi çok nitelik” kimliğinden sıyrılmasına fazlasıyla kafa yormuş. Mevzuata hâkim birikimi ile “ticari gayrimenkul uzmanı” niteliklerine sahip olması da bir başka uzmanlık alanı. Bu uzmanlığın açılımını şu sözlerle anlatıyor başarılı işletmeci: “Gayrimenkul danışmanlığının yanı sıra bölgedeki öncelikli bir başka hedefim ticari gayrimenkul danışmanlığında daha aktif olmak. Karadeniz Bölgesi’nin tamamında böyle bir açığın olduğunu ve sahip olduğum sertifikalara diğer meslektaşlarımda olmadığını biliyorum. Ticari gayrimenkul danışmanlığının spesifik açılımı ticaret yoğun perakende sektörüne açık cadde ve sokaklardaki işyerlerinin kiralanması ve satışını anlatır. Endüstriyel üretim alanlarını ve fabrikaları içine alır. Bu tür satışlar için daha nitelikli bilgi ve danışmanlık gerekiyor. Yani bin liralık bir evi satacak kişi ile 100 milyon liralık bir fabrikayı satacak kişinin aynı olmaması gibi düşünmek lazım.” REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ