Ferrero Fındık’tan üreticilere hasat uyarıları
‘Herkes için değer yaratan fındık sektörü’ hedefiyle ‘Ferrero Değerli Tarım’ programını yürüten Ferrero Fındık, hasat dönemine girmeye hazırlanan fındık üreticilerine tarımsal uygulama önerilerinde bulundu.
info@karadenizekonomi.com / 28.07.2022
Ferrero Fındık, Türkiye’deki fındık üreticilerinin iyi tarım uygulamalarıyla üretimini desteklemeye devam ediyor. ‘Herkes için değer yaratan fındık sektörü’ hedefiyle 2012 yılından bu yana Ferrero Değerli Tarım Programı’nı yürüten Ferrero Fındık, üreticilere tarımsal uygulama önerilerinde bulundu. Ferrero Fındık tarafından yapılan açıklamada, hasat dönemine girmeye hazırlanan fındık üreticilerinin yaz aylarında almaları gereken önlemlere dikkat çekildi.
Hasat yaklaşırken yeniden çoğalan yabancı otlara dikkat
Ferrero Değerli Tarım AR-GE Uzmanı Abdurrahman Cömert, yaz aylarında bahçenin hasada hazırlanmasında yapılacak doğru tarımsal uygulamaların, verim ve kaliteyi önemli ölçüde belirleyeceğinin altını çizdi. Temmuz ve Ağustos aylarında fındık bahçelerindeki yabancı ot mücadelesinin devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Cömert, “Fındık bitkisinin su ve besinine ortaklık eden, hastalık ve zararlıların barınmasında rol oynayan yabancı otların artmasına izin verilmemelidir. Otsu bitkilerle mücadele aslında 4-6 yapraklı oldukları Nisan-Mayıs aylarında olmalıdır. Ancak yeniden gelişim görülüyorsa mücadele Temmuz ayında da tekrarlanmalıdır” dedi.
Hasattan önce dip sürgünleri temizlenmeli
Fındık üreticilerinin genelde hasada yakın bir dönemde dip sürgün temizliği yaptıklarını ancak bunun çok geç kalmış bir uygulama olduğunu ifade eden Cömert, “Dip sürgünleri gübrelere daha hızlı ulaşır. Bu durum ise meyve oluşumunu artırmak isteyen ana dalların besin alımını önemli oranda engeller. Bu nedenle, dip sürgün temizliği azotlu gübre uygulamadan önce veya hemen ardından mutlaka yapılmalıdır” diye konuştu.
Erken hasat, verim ve randımanı düşürüyor
Ferrero Değerli Tarım AR-GE Uzmanı Cömert, doğru hasat dönemine nasıl karar verilmesi gerektiğini ise şu sözlerle anlattı: “Daneler züruf (fındığın dış kabuğu) içerisinden kolaylıkla çıktığında, iç fındık zarı koyu renge dönüştüğünde ve dallar silkelenip fındığın yarısından fazlası yere düştüğünde, hasat yapılabilir.”
Yerden hasat yöntemi ile işçilik maliyeti azalıyor
Fındığın randıman ve kalitesinin yüksek olarak toplanabilmesi için yerden hasat yöntemini tavsiye eden Cömert, bu yöntemi kullanan bir işçinin, daldan hasada kıyasla bir günde iki kat daha fazla fındık toplayabileceğini vurguladı. Daldan hasat uygulamasında ertesi yılın mahsulünü oluşturacak dal, dalcık ve tomurcukların yoğun bir şekilde zarar görebildiğini belirterek, “Daldan hasatta fındıklar gerekli olgunluğa gelmeden toplandığı için, kalite düşer. Bir işçi günde 20-25 kilo fındık toplayabilir. Yerden hasatta ise bu miktar 40-45 kiloya kadar çıkabilir. Bu sayede hem işçilik maliyeti hem de harmanda kuruma süresi düşer” dedi.
Kurutma aşaması fındığın kalitesini etkiliyor
Cömert, fındık üreticilerinin bütün bir yıl verdikleri emeğin karşılığını tam almaları için hasattan sonraki sürecin de önem taşıdığını hatırlattı. Fındığın kalitesini belirleyecek aşamalardan biri olan kurutma yöntemine yönelik önerilerini şöyle sıraladı: “Çotanaklı fındıkları kurutma alanı yol, jeneratör gibi kirlilik kaynaklarından, kimyasallardan ve hayvanlardan uzakta olmalı. Çotanak ayıklama işlemi, fındıklar uygun nem düzeyine ulaşır ulaşmaz, fındıklara en az zararı verecek şekilde yapılmalı. Kabuklu fındıkların kuruması için en uygun koşullar mekanik kurutma ile sağlanabilir. Kabukların içindeki fındıkların depolanmadan önce yüzde 6 nem içerecek düzeye gelmeleri sağlanmalıdır. Jüt çuvallara doldurulan fındıklar ise doğrudan toprakla temas etmemeli; havalandırılan, sağlıklı ve kuru depolama tesislerinde tutulmalıdır.”