Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü biyolojik mücadelede üs seçildi

Tarım ve Orman Bakanlığı, zararlı ile biyolojik mücadele için yurt dışında yetiştirilmiş olan Samuray Arıcığı denilen parazitörün çoğaltılarak kullanılması için Samsun’da bulunan Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nü üs olarak seçerek görevlendirdi.

info@karadenizekonomi.com / 7.07.2020

Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü biyolojik mücadelede üs seçildi

Başta fındık olmak üzere tarım ürünlerinde büyük zarara yol açabilen kahverengi kokarca zararlısı ile yapılacak biyolojik mücadeleye bahçelerde gelecek yıl başlanabileceği tahmin ediliyor. Yaklaşık 3 yıldan beri söz konusu zararlı ile biyolojik ve ilaçlı mücadele yapılması konusunda başta Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olmak üzere sektörde yer alan resmi ve özel kuruluşlar tarafından yapılan çalışmalar belli bir aşama geldi. Bu aşamada Tarım ve Orman Bakanlığı, zararlı ile biyolojik mücadele için yurt dışında yetiştirilmiş olan Samuray Arıcığı denilen parazitörün çoğaltılarak kullanılması için Samsun’da bulunan Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nü üs olarak seçerek görevlendirdi.

Yurt dışından getirilerek çoğaltılıp bahçelere salınacak samuray arıcığı için öncelikle alt yapıyı oluşturmaya başladıklarını belirten Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, ‘’Zararlı ile ilgili çalışmalarımız daha önce de vardı. Şimdi görev tamamen enstitümüze verildi. Çoğaltma için gereken alt yapıyı oluşturduktan sonra, böceği yurt dışında getirip buralara yerleştireceğiz. Önümüzdeki yıla da yetiştirmeye çalışacağız. Yaklaşık 3 yıl önce büyük kısmı Gürcistan üzerinden olmak üzere ülkemize giriş yapan ve tarımsal ürünlere çok büyük zarar veren kahverengi kokarca çok hızlı hareket edebilen ve dayanıklı bir böcek. Rize ve Artvin’de fonemen tuzaklar kurularak zararlının gelişim seyrinin takip edilebiliyor. Buna göre de biyolojik ve ilaçlı mücadele yapılacak’’ şeklinde konuştu.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar