“Giresun, bir gastronomi şehri olabilir”
Karadeniz’in yerel lezzetleri ve dünya lezzetlerini bir arada sunan Hughs Gastro, açık mutfağı ile müşterilerine hijyen ve temizlik güvenliği sağlarken Giresun’un gastronomi şehri olmasına önemli bir katkı sağlıyor.
info@karadenizekonomi.com / 6.06.2022
Giresun’da genç girişimci Ogün Duran ve kadın girişimci Çiğdem Meral tarafından “Doğadan Sofraya, Gülümseten Lezzet” sloganıyla açılan Hughs Gastro, Giresun’un yerel lezzetlerini dünya mutfağının ünlü lezzetleri ile harmanlayarak sunmasıyla karşımıza çıkıyor. Hughs Gastro’ın Giresun Kalesinden başlayarak Karadeniz manzarası ile devam eden panoraması Dikmen tepesi ile son buluyor. Ancak Giresun’un harika gün batımı manzarası eşliğinde yenilecek bir akşam yemeği, misafirlerinde unutulmaz anılar bırakacak gibi duruyor. 4 trilyonluk bir yatırım olan restoran, 12 kişilik istihdama sahip. Otoparkı ve şehrin merkezinde deniz kenarında ulaşımı kolay olan Restoran, 2 bölümden oluşuyor; kış için kapalı alan, yaz için bahçeli teraslı bölüm. Giresun’da sadece bu restoranda bulunan mutfak bölümünün müşterilerin görebileceği konumda bulunması müşterilere hijyen ve temizlik açısından güvenilirliği sağlıyor.
Son yıllarda turist algısının değişerek yerel kültürlere doğru kaydını ve özellikle yeme-içme sektöründe yerel gastronomik ürünlerin tercih edildiğini ifade eden işletme sahipleri Ogün Duran ile Çiğdem Meral, Giresun yerel mutfağımızdaki lezzetleri araştırdıklarını, bu lezzetleri dünya mutfağının lezzetleri ile harmanlayarak kendilerine özel yeni lezzetler oluşturduklarını ifade etti. Yaptıkları araştırmada Giresun’un coğrafi yapısı, iklim özellikleri nedeniyle sağlık ve lezzet vadeden birçok bitki ve mantar yetiştiğini ve bunlardan yapılan yemeklerin olduğunu, bozulmamış coğrafyası nedeniyle halen organik et ve süt ürünlerine ulaşılabilen gizli bir cennet olduğunu gördüklerini, bu nedenle Giresun’un gastronomi turizminden yeteri kadar payı alabilmesi için öncü ve örnek bir tesis olmayı hedeflediklerini söyledi.
“Coğrafi işaretli ısırgan otu baştacımız”
Giresun yemek kültüründe Isırgan yemeklerinin ayrı bir yeri olduğunu ifade eden işletmenin genç ve dinamik mutfak şefi Salih Demirbaş, “Isırgan otundan yapılma çorbadan, yağlaşa, kuru pastasından tatlısına, böreğinden mantısına ve hatta çayına kadar her çeşidi mevcut. Coğrafi işaretli ürünlerin turistler tarafından tarladan sofraya kadar sürecin izlendiği, sağlıklı ve kaliteli bir ürün olarak algılamaları nedeniyle ısırgandan başladıklarını sözlerine ekleyen Şef Demirbaş, “Giresun’da çalışılacak daha çok bitki ve mantar var. Yaptığım bir çalışmada Giresun’da yüzün üzerinde sadece doğadan toplanarak tüketilen yüzün üzerinde bitki, otuz civarında ise kültüre alınmış bitkiden ve kırkın üzerinde doğal mantardan yapılan üç yüze yakın yemek olduğunu gördüm. Bu zenginlik adını gastronomi şehri olarak yazdıran bir çok şehirde yok” açıklamasında bulundu.
Hughs Gastro’dan gastronomi turizmine önemli katkı
Giresun’un gastronomi turizmine de katkı sağlayan bir restoran olduğunu söyleyen Şef Demirbaş, “Giresun’un yerel lezzetlerini dünya mutfağına kendine has lezzetlerini kaybetmeden birbiri ile kucaklaştırarak, işletmemize özel lezzetler oluşturmaya başladık. Misafirlerimiz bu yeni lezzetleri denerken yerel lezzetleri de geleneksel hali ile mevsimine göre deneme imkanı da buluyor. Zengin bir yerel yemek kültürüne sahip olan Giresun, bir gastronomi şehri olabilir” dedi.
İşletmenin deneyimli şefi Erhan Bıyık, Giresun’un nerdek ve İsabella Üzümü geleneği olduğunu ifade ederek Giresun’da doğal alanlardan toplanan ot ve meyvelerden oluşturdukları kokteyl denemelerine başladıklarını, yirminin üzerinde misafirlerin damak tadına hitap eden içecekler hazırladıklarını söyledi. Bıyık, “İşletme olarak Giresun’un ekonomisine katkı sağlamayı, gastronomik olarak değer kazanmasını ve unutulmuş yerel ürünlerimizi ortaya çıkarmayı istiyoruz” dedi.
MURAT GÜRSOY
KARADENİZ EKONOMİ