Bulancak’ın başarılı firması çıtayı yükseltti

Hedef Avrupa’nın zirvesi

info@karadenizekonomi.com / 9.03.2018

Bulancak’ın başarılı firması çıtayı yükseltti
  • ·“Yurtiçinde talaş konveyörü üzerine daha güçlü firma yok. Kalitemizi yükselttik. Avrupa’da üst sıralardayız. Sarıgöller Konveyör firması olarak dünyanın önde gelen ilk üç firması arasında olmalıyız.”

Giresun Bulancak merkezli Sarıgöl Konveyör Sistemleri Fabrikası, 20 yıllık birikim ve deneyimini ihracatla taçlandırıyor. Firma; ülkemizde imalat sektöründe, gelişmiş otomatik ve yarı otomatik tezgahlarda işlem sırasında oluşan çapak, talaş, parça vs. gibi atıkların tahliyesi ve depolanmasına yönelik mekanik üniteler olarak bilinen talaş konveyör sistemlerinde lider konumunu sürdürüyor.

Sarıgöl Konveyör Yönetim Kurulu Üyesi Semih Sarıgöl, firmanın imalât konusunu şu sözlerle anlattı: “Talaş konveyör sistemleri dediğimiz şey, metal talaş atıkların tahliyesine ve depolanmasına yönelik sistem üniteleridir. Bir anlamda geri dönüşüme katkı sağlıyoruz, Toplam imalatımızın % 70’lik kısmını ihraç ediyoruz. Başta Almanya, Macaristan, Slovenya ve Finlandiya olmak üzere pek çok AB ülkesine ve İran gibi yeni pazarlara da ihracat gerçekleştiriyoruz. Almanya gibi metal sektöründe gelişmiş, otomotivden silaha, medikalden yedek parça imalatına kadar her alanda ilerlemiş bir ülke için çözüm ortağı olmak bizim için bir övünç kaynağıdır.”

Makine sektöründe katma değeri yüksek bir iş yaptıklarını söyleyen Sarıgöl, yılın tamamında üretim yaptıklarını, bunun da istihdama yansıdığını söyledi. Sarıgöl büyüme planlarına ilişkin soruya da şu yanıtı verdi:

“Mevcut fiziki alanımız yeterli değil. 10 yıldır 2 bin 400 metrekare kapalı alanda üretim yapmaya çalışıyoruz. Bu bize yetmiyor. Giresun 2. OSB’ye yer başvurumuz var. Belli bir aşamaya geldik. Kapalı alanımız 6 bin metrekare olmalı, çalışan sayımız da 350 kişiyi bulmalı. 12 ay üretim yapıyoruz, katma değeri yüksek bir firmayız. İş büyüdükçe bölgeye istihdam sağlıyoruz. Firmamız sayesinde bölgede gurbetten dönüşler başladı. Meslek okulundan yeni mezun olanları da istihdam ediyoruz, gurbete gitmelerini önlüyoruz.”

Bulancak ekonomisine katkı veriyoruz

“Biz grup olarak ticareti perakendeden çıkartıp üretim aşamasına geçmeliyiz diyerek yola çıktık. Finlandiya’dan gelen bir ihracat bedeli Bulancak’ta bir bankaya geliyor ve buradan Bulancak ekonomisine katkı sağlıyor. Üretip ihraç ettiğimiz makinelerin üzerinde “made in Turkey” yazması bize haz veriyor. Markalaşmak ve ülkemizin bayrağını daha da yukarıya taşıma arzusu bize heyecan veriyor.”

Sarıgöllerin gelecek 10 yıldaki hedefi

“Yurtiçinde talaş konveyörü üzerine daha güçlü bir firma yok. Kalitemizi yükselttik. Avrupa’da üst sıralardayız. Sarıgöller Konveyör olarak dünyanın önde gelen ilk üç firması arasında olmalıyız. OSB’de olursak 6. bölge olacağız. Bu da ihracatta daha avantajlı konuma gelmemizi sağlayacak. KOSGEB, İŞKUR ve DOKAP destekleri alıyoruz.”

Ordu ile Giresun iç içe iki şehir

“Bölgemizde yaşam büyükşehirlere göre daha kolay. Bu avantaj, yerel yöneticiler burada sanayicilere yatırımcılara daha çok önem veriyor. Olumsuz yönü ise; ticaret ve sanayi batıya sıkışınca bölgede lojistik ve ulaşım açısından zorluklar yaşanıyor. Gürcistan’a dolu giden bir araç oradan boş döneceğine biz faydalanıyoruz. Maliyet düşüyor. Karadeniz’de son 15 yıla kadar sadece Trabzon vardı. Ordu ve Giresun dışlanmıştı, bugün dengelendi. Liman ve iç bağlantı yolları kurulduğunda işlevselliği artacak. Ordu ve Giresun iç içe geçmiş iki şehir. Ortak çıkar ve beklentilerimiz var. Her konuda işbirliği halinde olmalıyız.”

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar