Ferrero, Türkiyenin ilk fındık uzmanını yetiştirecek
Türkiyede 8 milyon kişiyi ilgilendiren fındık 'fiyat' tartışmalarını aşamazken "İtalyan firma tekel oluyor" eleştirilerine maruz kalan Ferrero fındık tarımında reform peşinde.
info@karadenizekonomi.com / 25.08.2017
Dünya fındık talebinin yüzde 70ini karşılayan Türkiye ihracatında kan kaybediyor. 2016-2017 sezonunda ihracatta ton bazında yüzde 5, dolar bazında yüzde 17nin üzerinde bir düşüş söz konusu. Azerbaycan, Gürcistan, İtalya gibi rakipler hızla kendini geliştirirken Türkiyede fındık hala fiyat tartışması çerçevesini aşamıyor. Oysa makineleri ve doğru uygulamaları kullanarak verimi yüzde 50ye kadar artırmak, kalitedeki kayıpları geri almak mümkün.
Pazardaki en büyük ihracatçı firma Oltan Gıdayı satın alan şekerleme ve çikolata üreticisi Ferrero Türkiyede başlattığı Değerli Tarım projesi ile işte bu yolda köy kahvelerinin önünde ilaçlama makineleri tanıtıyor, Karadeniz hattında 55 ayrı noktada kurduğu örnek bahçeler ile bir model yaratıyor. Değerli Tarım projesiyle 34 bin üreticiye bilgi aktarımı yaptıklarını anlatan Ferrero Fındık Genel Müdürü Stefano Gagliasso, Araştırdık ama maalesef Türkiyede tek bir fındık uzmanı ziraat mühendisi bulamadık. Biz de ziraat fakültesi mezunu 55 genci istihdam ettik ve yetiştiriyoruz dedi.
Model Bahçeler kuruyor
Ferrero Değerli Tarım projesi 5 yıl önce başlamış. Şimdiye kadar 35 milyon TL harcanan projenin önümüzdeki 5 yıl için bütçesi 120 milyon TL. Süreci anlatan Gagliasso, önce tüm dünyada en iyi uygulamaları incelediklerini, daha sonra Türkiyedeki çiftçilere uygun, Biz bunu yapamayız diyemeyecekleri uygulamaları modellediklerini anlattı. Bu uygulamalar sayesinde çiftçinin 2 yılda yüzde 50ye yakın verim artışı yakalayabildiğini anlatan Gagliasso, Tüm Karadeniz Bölgesinde 34 bin çiftçi ile iletişime geçtik. Onlara gübreleme, budama, ilaçlama, kurutma eğitimleri verildi. Daha sonra bölgede 55 tane Model Bahçe kurarak en iyi uygulamaları birebir gösterdik. Çiftçi bahçesine para harcayıp emek verdiğinde para kazanabileceğini görebilsin istedik dedi.
Ferrero Tarım Direktörü Ersin Arısoy ise verdiği bilgilerde Türkiyede toplam 450 bin kişinin fındık tarımı yaptığını, bunun yüzde 6 ila 7sine dokunduklarını vurguladı. Arısoy, Fındık tarımında reform peşindeyiz. Yılbaşından beri 40 bin bahçe ziyareti gerçekleştirdik. Arazilerin yüzde 5ine ulaşıp bilgilendirme yaptık. 9 ayda 500 saatlik çekimlerle çiftçilere yönelik videolar hazırlayıp internette kullanıma açtık diye konuştu.
Peki neden bu çaba? Çünkü 10 milyar euro cirolu bu gıda devinin en önemli girdilerinden biri fındık. Fındığın kalitesinin kendileri için kritik olduğunu anlatan Ferrero Fındık Genel Müdürü Stefano Gagliasso, Biz satıcı değil kullanıcıyız. Bizim için kalite şart. Toplam fındık alımımızın yüzde 65ini Türkiyeden yapıyoruz. Türkiyenin yetiştirdiği fındığın yüzde 35ini biz alıyoruz dedi.
Gençlere alternatif gelecek sunuyor
Ferrero Değerli Tarım projesi bünyesinde 9-10 yaşındaki çocuklar dağ köylerinden alınıp Model Bahçeler gezdirilmiş. Şimdi hedef üniversiteye hazırlanan gençleri bu bahçelere getirmek. Çünkü üniversiteyi kazanamayanlar için bir alternatif fındık tarımı ve Ferreroya göre doğru yapılırsa bu iş bölünmüş arazilere rağmen para kazandırabiliyor. Ersin Arısoy bu noktada şu önemli hesabı paylaştı: 50 dekar bir araziniz varsa, işinizi modern teknikleri kullanarak bilinçli bir şekilde yaparsanız, şehir merkezinde 250 gün asgari ücretle çalışmaktan çok daha kârlı bir iş fındıkçılık.
Arazilerin yüzde 70i makineye uygun ama kullanan yok
Stefano Gagliasso Türkiyenin dünya fındık üretiminde açık ara birinci sırada olduğuna dikkat çekerek, Bu böyle de devam edecek. Ancak dekar başına üretim miktarı açısından Türkiyenin verimliliğinin diğer ülkelerle kıyaslandığında düşük olduğunu görüyoruz. Türkiye dekar başına 80 kilo ürün alırken bu İtalyada 200 kilo. Son 2 yılda fındık ihracatındaki azalmanın fındık kalitesindeki düşüşten kaynaklandığını gözlemledik dedi.
Burada üretimde makineleşmek en önemli farkı yaratıyor. Arısoyun verdiği bilgilere göre Türkiyede fındıkta makineleşme yüzde 5i geçmiyor ancak sanılanın aksine arazilerin yüzde 70i makineli tarıma uygun. Hesabı net yapıyor Arısoy: 1 günde 1 işçi 35 kilo fındık toplayabiliyor. Oysa makineyle 5 işçi 1.5 ton fındık hasadı yapabiliyor. Karadenizde de damlama sulama önerdiklerini anlatan Arısoy burada da bir hesap ortaya koyuyor:
4 yıllık gübreleme işçiliğinin maliyetiyle bu sistemi kurar, sıvı gübre kullanarak maliyetlerinizi düşürebilirsiniz. Arısoy fındıkta son birkaç yıldır yaşanan küllenme sorununun çözümünde Ferreronun köy kahvelerinin önünde yaptığı makine sunumlarının çok etkili olduğunu da anlattı. Türkiyede üretilen bu hortumlu makinelere ilgi, Ferreronun bilgilendirme çalışmaları ile artmış, 1000 makine satılan bölgeler olmuş.