12.06.2026
- Sadece vergiciler için -
Kurumlar vergisi uygulamasında yurt dışından elde edilen kazançlara ilişkin indirimlerin çeşitleri de kapsamları da her geçen gün genişliyor.
Bunlara 7582 sayılı kanunla bir yenisi eklendi.
Nitelikli hizmet merkezi olarak faaliyette bulunan kurumların, münhasıran bu faaliyetleri kapsamında yurt dışından elde ettikleri kazançların %95'i kurumlar vergisi matrahının tespitinde kurum kazancından indirilebilecek.
İndirim oranı İstanbul Finans Merkezi ve belli endüstri bölgelerinde faaliyet gösteren NHM'lerine yüzde 100 olarak uygulanacak.
İndirim uygulanabilmesi için yurt dışından elde edilen kazancın, elde edildiği hesap dönemine ilişkin yıllık kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye'ye transfer edilmesi isteniyor.
Bu tarihe kadar transfer edilmeyen kazançlara, daha sonra yurda getirilseler bile indirim uygulanamıyor.
Kazancın Türkiye'ye transferi şartının sağlanması, diğer yurt dışı kaynaklı kazanç indirimlerinde de aranıyor.
Yurt dışındaki müşteriler için Türkiye'den verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi, sağlık ve eğitim hizmetlerine uygulanan yüzde 80 oranındaki kazanç indiriminde olduğu gibi.
Peki, Türkiye'ye transfer edilmesi gereken kazanç nedir?
Tebliğde indirim kapsamındaki faaliyet veya hizmetlerden elde edilen ve indirimin uygulanacağı kazançların nasıl tespit edileceği açıklanıyor.
Kazanç; söz konusu faaliyet veya hizmetlerden elde edilen hasılattan, bu faaliyetler nedeniyle yüklenilen gider ve maliyet unsurlarının düşülerek hesaplanıyor.
Yurt dışındaki müşteriye Türkiye’den verilen hizmetlerde müşteriden ‘kazanç’ değil ‘hizmet bedeli’ alınıyor. Türkiye'ye kazanç değil hizmet bedeli transfer ediliyor.
Tebliğdeki örneklerden, belli bir tarihte Türkiye’ye transfer edildiği söylenen ‘kazanç’ tutarının hizmet bedelini mi yoksa matrahın tespitinde indirilebilecek kazanç tutarını mı ifade ettiğini söylemek zor.
Hizmet bedelinin, sadece indirime konu edilen kazanç tutarı kadarlık kısmının Türkiye’ye transferinin indirim koşulunu sağlayıp sağlamadığı anlaşılmıyor.
Örneğin, yurt dışındaki müşteriye verilen bölgesel yönetim hizmeti bedelinin 10 milyon lira olduğu durumda, bu faaliyetten elde edilen kazanç tutarı, maliyet ve giderlerin düşülmesinden sonra 100 bin lira ise bu tutarın Türkiye’ye getirilmesi yeterli olacak mı?
Düzenlemenin amacı Türkiye’ye döviz girişini artırmaksa 100 bin liralık döviz için mi vergiden vazgeçiliyor?
Eğer öyleyse -ki amacıyla uyumsuz ama kanun hükmüne uygun- açıkça yazılmalı.
Tebliğleri yazanların haklarını teslim etmeliyim. Yurt dışı kaynaklı kazanç indirimlerine ilişkin çok sayıda örnek veriyorlar ama hiç açık vermiyorlar. Okuyorsunuz okuyorsunuz, kazanç mı hizmet bedeli mi kastediliyor anlayamıyorsunuz!


