19.04.2015

​Fındık İhracatçısı ve Fındık

Fındık dünya'nın 100'den fazla ülkesine ihracat yaparak  döviz girdisini 2 milyar dolarlardan 3 milyar dolara çıkartan Türk fındık ihracatçısı, yakın gelecekte ülkemize 5-6 milyar dolar döviz girdisi sağlamayı hedefliyor. Türk fındık ihracatçısı başka hiçbir sektörde olmadığı kadar  her yeni sezon öncesi rekolte tartışmaları , fiyatlar konusunda  hedef alınması ve siyasetçilerin popülist politikaları Türk fındık ihracatçısının üstünden olmuştur.Son olarak CHP Giresun Milletvekilimiz araştırma yapmadan son 10 yılda hangi kurum ne rekolte açıklamış bakmadan  ülkemizde rekolteyi devlet açıklasın yorumunda bulunuyor.Sayın vekilimiz  rekoltelere tespitlerine baktığımızda bizim gördüğümüz bir gerçek var keşke sizde biraz araştırsaydınız bunu görebilirdiniz.

 Fındıkta 2009 yılından bugüne hükümet'in başarılı bir sistem olan serbest piyasa ekonomisine geçişi yeni fındık kararnamesi ile fındık fiyatları artık arz ve talebe göre oluşuyor. Üreticinin alan bazlı ödemeleriyle desteklenerek mağdur olması önleniyor, güçlü tutuluyor. Fındıkta eskisi gibi sabit fiyat açıklansaydı  fındık fiyatları  2014 yılı Mart ayında olduğu gibi  5.750 TL olurdu..!Sabit fiyat açıklansaydı bugün bu fiyat 8-9 TL'yi geçmezdi...! Ama  bakıyoruz serbest piyasa ekonomisinde fiyatlar arz ve talebe göre 17 TL'yi gördü.Bunları görmeyip  fiyatlar yükseldiğinde teşekkür edilmeyen,  fiyatlar düştüğünde ise  haksız yere sorumlu tutulmaya çalışılan bir Türk Fındık ihracatçısı var! Böyle bir güç olsaydı, 2014 Mart ayında 5.750 TL olan fındık fiyatları bugün 17 TL'yi görmezdi...!

 Verimlilik projelerinde etkin bir şekilde proje üreten,rekolte tespitlerinde ne iyi sonucu çıkartan kurum olarak ve  Fındığın tüm sorunlarına eğilen  Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliğini ve üyelerini kutluyorum.

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar