22.08.2017

Fındıkta Belirsizlik Ortadan Kalkmış!

2017 Yeni fındık sezonu fiyatı yazılı bir açıklamayla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba tarafından açıklandı.Açıklamanın ardından TZOB yönetim kurulu üyesi Arslan Soydan ‘’TMO’nun fındık alım kararı belirsizliği ortadan kaldırdı,üreticiyi sevindirdi’’ açıklaması geldi.Şimdi arşivler şunu söylüyor ; son 3 yıldır serbest piyasalarda 12-14 TL bandında oluşan fındık fiyatlarını beğenmeyip tepki veren TZOB ,bugün 10 TL’den alım yapacağını açıklayan Tarım Bakanlığına ve TMO’ya teşekkür ediyor! Bu ne tezatlık böyle! Şahsen bu değişimin arkasında neler olduğunu merak ediyoruz; acaba kendileri bir doğru mu gördü de konuştu yoksa zorunlu olarak bu açıklamayı yapmak zorunda mı kaldı? Takdir kamuoyunun..!

Bu açıklamayla beraber serbest piyasada fındığın 8-5-9 TL bandında gidip geleceğini açıkca görmekteyiz. Diğer bir noktada bu açıklamayla birlikte Tarım bakanlığının 2017 rekoltesinin çok olduğu gerçeğini görmüş olması! Evet bakanlık fiyat açıkladı,fiyatlar serbest piyasada düştü. Şimdi hükümet tarafından yapılması gereken ;fındıkta serbest piyasa ekonomisini güçlendirecek adımları atmak, lisanslı depoları hayata geçirmek ve acilen Doğu Karadeniz bölgesi üreticisine ödenen prim desteğini iki katına çıkarmak olacaktır .Ancak bu şekilde üreticini mağduriyetini giderebiliriz.

Tabi fındık konusu gündeme geldiğinde ilk fiyat tartışılır fakat yanlış fındıkta verim, kalite ve fındığın işlenmesi gibi temel konulara da değinmeliyiz. Bunları oluşturmazsak fiyatını tartışabileceğiniz bir ürün korkarım olmayacak!

Ordu Tarım il müdürümüz Kemal Yılmaz Tarım il ve ilçe olarak Ordu ve ilçelerinde oluşturulan örnek bahçelerde verimliliğin dönümde 300 kiloya ulaştığı müjdesini verdi.Tarım il müdürümüz ve değerli ekibini bu güzel haberden dolayı kutluyoruz. Ferrero ülke genelinde değerli tarım uygulamalarını uygularken Tarım il müdürlüğümüzden böylesine güzel haberlerin gelmesi son derece önemlidir.

"Değerli Tarım Uygulamaları projesinin amacı gerek iklim değişikliği ve çevresel koşullar, gerek hastalık ve zararlılar nedeniyle risk altında olan Türk fındık tarımına destek olmak, kaliteyi ve verimi arttırarak olumlu katkı sağlamak.Türk fındık tarımında geniş çapta halen atadan dededen kalan yöntemlerin kullanılması, yaşı yüzyıla yaklaşan fındık ocaklarının düşen verimi, çevresel koşullar ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle küllenme gibi artan hastalıklar, bu stratejik tarım ürününün değer kaybına yol açıyor.Türk fındığının kalitesi de sadece Türk tarımının değil, Türkiye’den fındık ithal eden yabancı alıcıların da meselesi haline geldi.

Hedef, doğru tarım uygulamaları ile fındık üretiminde kalite ve verimi artırmak.Bu amaçla “Değerli Tarım Uygulamaları” olarak yaklaşık 5 yıldan beri çalışmalar yapılıyor.Bu uygulamalarda öncelikli hedef kaliteyi arttırmak. Bunu yaparken de tarımın her alanında modern teknikleri kullanmak, makineli tarımı teşvik ederek maliyetleri aşağıya çekmek.

Toparlamak gerekirse sonuç olarak 2017 sezonu bir hayal kırıklığı ile başlamış bulunuyor.Açık ve net olarak,yapılması gerekenler yapılmıyor,günü ve seneyi kurtarma politikaları sektöre zarar vermeye devam ediyor.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar