19.09.2020

İş dünyasında yeni paketler beklentisi

Hükümetin açıkladığı Covid-19 tedbirleri kapsamında açıklanan paketler ve krediler derken geri ödeme zamanı da geldi çattı.

Hükümetin açıkladığı Covid-19 tedbirleri kapsamında açıklanan paketler ve krediler derken geri ödeme zamanı da geldi çattı. Anadolu’yu gezerken iş insanlarının ağzından çokça şahit olduğumuz gibi iş dünyası buna hazır değil. Zira salgın devam ediyor. Ve küçük esnaf olsun ya da orta veya büyük boy işletmeler olsun iş dünyasının genelinde yeni beklentiler hâkim. Geçen hafta yazmıştım; iş dünyasının Kredi Garanti Fonu’na yönelik yeni bir imkân beklentisi oluşmuş durumda.

Haksız da sayılmazlar. Zira, salgın ve karantina derken üretim zora girdi. Finansman sıkıntısı had safhaya ulaştı. Paraya ulaşabilenler kredileleri aldılar ancak şimdi de özel bankalarda “gidenler geri döner mi” düşüncesi oldukça yaygın. Çünkü esnaf çok düşünceli: Biz de Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak bu hafta esnafın sesine kulak verilsin istedik.

Son ödeme günü geldi çattı

Evet… Manşetimizi esnafın sesine ayırdık. Özellikle küçük esnaf ve sanatkârın pandemi sürecinde ertelenen kredilerinin yanı sıra SGK ve Bağ-Kur prim borçlarının ödeme zamanının gelmesi ile esnaf için adeta “kara göründü.”  Bölgenin en önemli gelir kaynağı olan çay ve fındık hasadı nedeniyle il ekonomilerine sıcak para girişi olsa da salgının yeniden artış göstermesi zaten zorda olan esnaf kesimini fazlasıyla düşündürür oldu. Doğal olarak tüm kesimler sonuç olarak yeni yapılandırmalar ve yeni ekonomik paket bekliyor.

Fındığa dair

Fındıkta özel sektör fiyatları daha şimdiden Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fiyatlarını geçti. Fındık akışı alışık olmadığımız bir şekilde henüz Eylül ayında yavaşladı. Bazı firmalar ve fabrikalar işçileri gönderdi. Yabancı firmalar emanet almadan yapabilir miyim? Stratejilerini test ediyorlar ama bu piyasada bunun uygulamak çok da kolay olacağa benzemiyor. İhracat rakamlarında geçen yıla göre yavaşlama gözlemliyoruz. Geçen sezon 343 bin ton iç fındık ihracatından sonra sektörde bu yıl için 250 bin ton iç fındık ihracatı olur sözleri kulağa hoş gelmiyor. Bu yıl her açıdan aksiyon olacak gibi gözüküyor… Bekleyelim ve görelim.

Buğday rekoltesi

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’la yaptığımız röportajda “un sanayicileri telaş yaparak zam yapmasınlar, rekoltemiz yeterli” demişti. Sahadan gelen haberler de sayın genel müdürün tespitini doğruluyor. Buğday rekoltesi ve ithalat-ihracat ne konumda? Ulusal Hububat Konseyi Başkanı ekim alanlarının daralmasına karşılık, 6 aylık yağışlarla buğday rekoltesinin 20-21 milyon ton olabileceğini açıklıyor. TÜİK’in rekolte tahmini ise 20.5 milyon ton.

Karadeniz Ekonomi Dergisi Eylül sayısı

Anadolu’yu neredeyse karış karış gezerek dergimizin Eylül sayısını çıkardık. Karadeniz iş dünyasının adeta buluşma platformu kimliğine bürünen dergimiz okurlarımıza ulaşmaya başladı. Biz hazırlarken çok heyecanlıydık çok da keyif aldık. Eminim siz okurlarımız da bu keyife ortak olacaksınız.

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar