29.08.2021

Katma değerli üretim yapan firmalar desteklenmeli

Ülkemizin güçlü bir ekonomiye sahip olmasının yolunun üreten kesimin güçlü olmasından geçtiğini her fırsatta dile getiren biri olarak yatırım yapmak isteyen sanayicinin önündeki engellerin kaldırılmasını milli bir görev olarak görmekteyiz.

Bu anlamda geçen hafta manşetimize taşıdığımız değirmen ve sektör makinaları üreticilerinin sorunlarının Sanayi Bakanlığı düzeyinde karşılık bulmasından ve buna katkı sağlamış olmaktan büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmeliyim. Malumunuz geçen hafta dünya lideri konumunda olduğumuz değirmen ve sektör makineleri sektörünün temsilcilerinden DESMÜD Başkanı Zeki Demirtaşoğlu, Karadeniz Ekonomi Dijital Platformları’nda konuğum olmuş ve hammadde sıkıntılarının giderilmesi için muhatap bulamadıklarından yakınmıştı. Biz de bu yakınmayı gazetemizin manşetine taşımıştık. Bu haberlerin ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan beklenen randevu nihayet gerçekleşti ve DESMÜD üyeleri sorunlarını ilk ağızdan sayın bakana ilettiler. Bize de haberi takip etmek düştü ki bundan sonrasında bunu da seve seve yapacağımızın bilinmesini isteriz. Neden derseniz; DESMÜD Başkanı Zeki Demirtaşoğlu “2020 yılında 2.2 milyar dolar ihracat yapan sektörümüz, mevcut projelerimiz hayata geçerse ve bakanlık gereken desteği verirse cumhuriyetimizin 100’üncü yılında en az 4 milyar dolarlık bir ihracat hedefine ulaşacağız” sözleriyle iddiasını ortaya koymakta. Ayrıca kurmayı planladıkları değirmencilik kampüsü ile de yurtdışından çok fazla öğrenci geleceğini, bu öğrencilerin hem kurs alacağını hem de ülkemiz için birer kültür elçisi olacağını ifade etmekte. Daha ne olsun ki?

Sayın Demirtaşoğlu’nun söylediklerinden yola çıkacak olursak; üniversitelerimizde değirmencilik ile ilgili dört yıllık bir bölüm henüz kurulmamış. Konuya ilişkin daha önce YÖK’e gerekli müracaatlar yapılmış. 2017 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile DESMÜD arasında bir protokol yapılmış. Konya, Gaziantep ve Çorum illerindeki meslek liselerinde değirmencilik bölümünde okuyan öğrenciler var. Ve sektörün had safhada olan ara eleman ihtiyacı da bu okullardan karşılanıyor.

Türk sanayisinin gelişimi için tüm sektörlerde katma değerli ürünler üretmek ve yüksek teknolojiyi kullanan nitelikli iş gücüne ihtiyaç vardır. Sanayi ve Teknoloji Bakanı sayın Varank ve TOBB Başkanı sayın Hisarcıklıoğlu’nu da bu konuda devamlı çalışan iki önemli isim olarak gösterebiliriz. Sanayicilerimiz bu nedenle Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın çalışmalarını çok önemsiyor. Bakan Varank, Türkiye'nin sanayi ve üretimde yakaladığı ivme ile bunun dünyadan gördüğü karşılığın Türk ekonomisi açısından kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğini her fırsatta dile getirerek, "biz, ülkemizde yatırım yapan, taş üstüne taş koyan herkesin yanında duran bir bakanlığız. İster yerli ister yabancı sermaye olsun yeter ki ülkemizde yatırımlar artsın. Beraber kazanma anlayışıyla biz de ekonomimizi büyütelim. Yüksek teknoloji diyebileceğimiz alanlarda katma değerli üretim yapan firmalarımızı desteklemeye devam edeceğiz” diyen bir isimdir. Bu nedenle ki ülke olarak katma değerli ürünler üreten sanayicilerimizin destekleneceğine olan inancım son gelişmelerle bir kat daha artmıştır.

Bizden haberler

Bir yandan fikri takip yaparken diğer yandan çıkardığımız eklerle de ses getirmeye devam ediyoruz. İlk olarak Ordu Büyükşehir Belediyesi için hazırladığımız çalışma kamuoyunda büyük ilgi uyandırmıştı. Sonrasında bu çalışmanın ikinci halkası olan Ulubey eki de sonuçları itibariyle bizi memnun etti. Yanı sıra sektör eklerinde de tamamen yerli ve milli olan bizim topraklardan çıkan ve dünyaya yayılan firmaları sektör ekleriyle okuyucularımızla buluşturmayı başardık. Darısı sıradaki yeni dünya markalarına diyelim…

Haftanın Sözü

Bir şirketin kalbi ve ruhu yaratıcılık ile yeniliktir.

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar