6.12.2017

Sanayi ve Tarım Entegre Olmalı

Bölgemizin belirlenmiş ağırlıklı sorunlarından biri; yeni OSB’lerde kamulaştırma çalışmalarında ki gecikmeler diğeri ise vasıflı ara eleman sorunu.

Bölge ekonomisinin gelişimine imkan sağlayacak en önemli projelerden biriside Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri.Ordu ekonomisinde bu projenin yeri büyük.Özellikle nüfusun yer değiştirmemesi ,genç nüfusun sanayi ve hizmet sektörünün geliştiği yerlere göç etmesini engellemek adına Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesi ilimizde mutlaka hayata geçmelidir.

Ordu’da yeni OSB’lerin hayata geçmesi için gerekli olan para toplamda, 150 milyon lira. Ordu ve Giresun OSB’lerde istihdam 60 bine çıkmalıdır. Bu iki şehrin sorunları ve çözümleri de hemen hemen aynıdır.

Tarım ağırlıklı iller olarak Ordu ve Giresun’da Tarım OSB’si mutlaka hayata geçmelidir.

Şimdi ilimiz tarımına büyük katkı sağlayacağı aşikar olan,tarım yatırımcıların ulusal ve uluslararası arenada rekabet gücü açısından son derece önemli olan ihtisas organize yönetmelikleri günümüz şartlarına uygun olarak bakanlığımızca belirlendi.

Buna göre;Yönetmelik, bitkisel ve hayvansal üretimin teşviki amacıyla, kurulacak TDİOSB’lere idari ve teknik yönden destek verilmesini, üretilen ürünlerin işlenmesi, muhafazası ve pazarlanmasına yönelik kurulacak sanayi tesislerine yeterli kalitede ham madde temini amacıyla tarım-sanayi entegrasyonunun geliştirilmesini kapsıyor.

Buna göre, TDİOSB kurulması amacıyla yapılan başvuruları değerlendirmek, bu bölgelerin yer seçimi, kuruluşu, imar planı onayı, faaliyeti, işleyişi ve denetimine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

TDİOSB alanları diğer kurum ve kuruluşların yatırım ve proje bölgelerine girmeyen kısımlarında kurulacak, seçilen alan gelecekte yerleşim yerlerini olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde planlanacak ve yer seçimi yapılırken hakim rüzgarların yönü dikkate alınacak.

TDİOSB alanları, içme veya kullanma suyu kaynaklarına sahip olacak, elektrik ihtiyaçlarının karşılanabileceği kaynak, trafo, nakil hattı ve benzeri yapıların yakınından seçilecek. TDİOSB alanı arazisi mülkiyetinin yüzde 75'inin hazine adına kayıtlı olması gerekecek, ancak jeotermal seracılık yapacak TDİOSB'lerde bu şart aranmayacak.

TDİOSB projeleri, ilgisine göre ziraat mühendisi, su ürünleri mühendisi veya balıkçılık teknolojisi mühendisi tarafından hazırlanabilecek. Hayvancılık konulu proje teklifi hazırlanırken veteriner hekim ve çevre mühendisi görüşü de alınacak.

TDİOSB kurmak isteyen kamu tüzel kişi ve kişiler, hazırlanan proje başvuru dosyasıyla birlikte valiliğe müracat edecek.

Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Umarız umut bağlanan projeler hayata geçirilir, beklentiler yerini bulur ve bölgemiz kalkınır.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar