10.09.2014

Türk Fındık İhracatcımızı Desteklemeliyiz

Türk Fındık ihracatcımızı ,sanayicimiz desteklemeliyiz..

Türk Fındık ihracatcısının yaşadığı sorunlarıda gündemimize almalıyız..

Ülkemize tarım ürünleri arasında en fazla döviz girdisi sağlayan ihraç ürünümüz Fındıkdan ülkemize 2 milyar dolar döviz girdisini ,Türk Fındık İhracatcısı gerçekleştirmektedir..

Türk Fındık sanayi ülkemiz de yaptığı yatırımlarla 50 bin kişiye istihdam sağlamakta,dünyanın 120’den fazla ülkesine Fındık ihracatı gerçekleştirmektedir..

Fındıkla İlgili tüm bildiklerimi alt altta başlık halinde sizlerle paylaşmak istiyorum.İçimden 3 sayfa dolusu fındığın değerini anlatan cümleler kurmak geliyor ama..neyse dilerseniz konumuza değinelim;

Türk Fındık ihracatcısı ülkemiz de çok önemli zorluklar yaşamaktadır.Yıllarca ülkemiz de Fındığın siyasete alet edilmesi izlenen popülist politikalara ülkemiz de yıllarca önemli zararların ortaya çıkmasına neden olmuştur.

2009 Yılından itibaren  Hükümet  Fındığı  serbest piyasa ekonomisine bıraktığını üreticimizi  destekleme primiyle  destekleyeceğini açıklayarak Fındık da Fiyat açıklama dönemine son verdi. 

Arz ve taleb Fındık  Fiyatlarını oluşturöaya 2009 yılından bugüne devam ediyor..

Ama halen eski alışkanlıkları devam ettirmek isteyen yapılar var.Bunlar popülist politika üretmek yerine  Fındık da yaşanan üretim sorunları çok acilen görmek zorundadır.Bugün ülkemiz Fındık dikim sahalarında verimlilik ve kalite düşmüş.Ülke olarak olarak son 10 yıldır ,ülkemiz de ortalama 500 bin ton Fındık rekoltesi gerçekleşmektedir.Çok rekolteli yılları geride bırakan ülkemiz de artık arz fazlası Fındık oluşmuyor.Ülke olarak artık düşük rekolteyi düşen verimliliği konuşmak zorundayız.

Bu gelişmeleri gündemine almak yine Türk Fındık ihracatcısına kalıyor..

Malesef ülkemiz de düşük rekoltenin olduğu yıllarda dahi gündeminde Ziraat odalarının Fındık Fiyatları var.Halbu ki Fındık fiyatları tarihi noktaya gelmiş,rekor kırmış.Elinde Fındık olan üretici mutlu.Ama Eline Fındık olmayan %60 üretici mutsuz.Üretim sorunu yaşanıyor.Ziraat odaları bu olumsuzlukları bu işlerin sonuçlarını gündemine alması gerekirken Türk Fındık ihracatcısını ,sanayicisini,Tüccarını hedef almaya gerçek gündemi unutmaya devam ediyor.Türk Fındık ihracatcısının yaşadığı sorunları,zorluklarıda gündemimize almalı Türk Fındık ihracatcımızı desteklemeliyiz.Ülkemiz de üretim Fındık dikim sahalarında düşmüş.

Köylerde sadece Fındık dalları yaşlanmamış fındığı bekleyen üreticide yaşlanmış...

Böylesine önemli sorunların çözümü için yine Türk Fındık ihracatcısı zaman ve para harcıyor.

Ziraat odaları ülkemiz Fındık dikim sahlarında yaşanan verimsiziliği,üretim düşüklüğünü, gündemine acilen alması Türk Fındık sektörünün ve üreticinin lehine olacaktır.

Rekoltenin çok olduğu yıllarda hep beraber sesleniyoruz.

Fındık üreticimize Fındığınızı pazara ihtiyacınız kadar indirin satın diyoruz.Ama bunu çok rekolteli yıllarda yapmak doğru olacaktır.

Ülkemiz Fındık piyasasında 5-10 yıl sonra çok şey değişecek.

Bunu bugünden görerek üretimde ki liderliğimizi korumalıTürk Fındık Sanayicimizi,ihracatcımız destekleyerek 2023 yılında ülkemize Fındık dan 4 milyar dolar girmesini sağlamalıyız.Bu hedefin tutması için ülkemiz Fındık dikim sahlarında verimliliğin artması,üretimin 1 milyon tona çıkması gerekiyor.Ziraat odalarımıza üretimin ve verimliğin artması için önemli sorumluluklar düşüyor.Ülkemiz Fındık sanayinde İhracatcımızı,üreten kesimini,Ziraat odalarımızı birlik ve beraberlik içinde görmek istiyoruz.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar