16.11.2020

Albayrak’ın istifası ve düşündürdükleri

Her ne kadar muhalefet partileri tarafından istifası istenmiş olsa da, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı olması nedeniyle, Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığını bırakması şu sıralarda beklenmeyen bir durumdu.

Her ne kadar muhalefet partileri tarafından istifası istenmiş olsa da, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı olması nedeniyle, Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığını bırakması şu sıralarda beklenmeyen bir durumdu.

Zira Berat Albayrak, Cumhurbaşkanı tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığına sadece bir siyasetçi olma özelliği nedeniyle atanmadı sadece.

Albayrak’ın Hazine Bakanı olarak atanma nedeni, ailenin bir ferdi olması nedeniyle Cumhurbaşkanı’nın, hazineyi emanet edileceği en güvenilir kişi olarak O’nu gördüğü şeklinde yorumlanmıştı.

Ki;

Ülkemizin 15 Temmuz gibi ağır bir travmayı yaşamasının ardından ülkemizin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişinin ardından yapılmıştı o atama.

Buna rağmen, ailenin bir ferdi olmasına rağmen hazinenin Albayrak’a bağlanması beklenmeyen bir durumdu.

Hatırlarsanız, Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olacağı henüz bilinmiyorken dolar 4.57 Tl’den satılıyordu.

Ancak kabine üyelerinin 10 Temmuz akşamı açıklanmasının ardından yani 11 Temmuz günü dolar 4.70 Tl olmuştu.

Ve o tarihten sonra sürekli artış eğilimi göstermişti.

Bir hafta önce 8.51 Tl’yi gördü.

Avro da 10 lira sınırını aşmıştı.

Paramız eriyordu yani.

Ekonomi kurmayları bu durumun felakete yol açacağını sıklıkla dile getirmeye başlamışlardı.

Bu durum, hükümet üyeleri arasında da tartışılmış olmalı ama aile ferdi olması nedeniyle hükümet üyeleri arasındaki en güçlü bakanlardan biri olduğu tahmin edilen Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanı iken ekonomi bürokrasisinden aykırı bir ses kamuoyu gündemine yansımıyordu.

Ama Merkez Bankası Başkanı’nın Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınması, zirvede bu konuların konuşulmaya başlandığına dair ilk işaret oldu.

Naci Ağbal’ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması kararının Berat Albayrak’ın bilgisi dışında alındığı ve Albayrak’ın bunu kabullenemediği iddia ediliyor.

Ki;

İnstagram üzerinden yayınladığı istifa mektubunda yazdıkları da Albayrak’ın kırgınlığını anlatır özellikteydi.

Mektupta ‘’At izi, it izine karıştı’’ gibi bir ifade kullanılmasını anlamlandıramazken, mektubun ‘’Gıyabı kalpleri ve hakiki niyetleri bilen mutlak güç sahibi Cenab’ı Allah bizleri Sırat’ı Müstakim’den ayırmasın. Sonumuzu hayreylesin..’’ şeklinde bitirilmesini nasıl tarif edeceğimi bilemedim.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ da Twitter mesajıyla istifasını duyurmuştu.

MHP Genel Başkan’ının Soylu’ya sahip çıkması üzerine Cumhurbaşkanı o istifayı kabul etmemişti.

Devlet yönetiminde bu türden girişimlere alışkın olmadığımız için buna şaşırmıştık.

Soylu’nun o türden istifa biçimini hükümet içinde gücünü sınama biçimi olarak yorumladığımızı bu sütunlarda daha önce okumuşunuzdur.

Ve fakat

Albayrak’ın da istifa niyetini sosyal medya hesabından duyurmasına daha çok şaşırdım açıkça.

Kırılgan bir ekonomiye sahip olduğumuzu söylemeye sanırım gerek yoktur.

Bu nedenle paramızın dolar karşısında sürekli eridiği bir dönemde sosyal medya hesabı üzerinden istifa duyurulması gibi bir girişimi, devlet ciddiyetinden uzak bir davranış biçimi olarak yorumlamak da mümkün elbette.

Albayrak için de‘’Bir bildiği vardır elbette’’ diyelim.

Ancak, Albayrak’ın istifası sonrasında döviz fiyatlarında belirgin bir düşüş yaşanmasını, piyasaların bu duruma olumlu yaklaştığı şeklinde yorumlamayabiliriz pekala.

Albayrak’ın dediği gibi ‘’Allah sonumuzu hayreylesin’’..

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar