13.04.2023
Hiç kimse mükemmel değildir. Yapıcı eleştiri (tenkit) diye bir şey yoktur. Eleştiri eleştiridir!
Amerika’da ilk basıldığı 1936 yılında 30 milyondan fazla satış yapan ve günümüzde de hâlâ popülerliğini koruyan ve pek çok dile de çevrilen kişisel gelişim kitaplarının yazarı Dale Carneige’nin “Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı” isimli çok satan eseri, günümüz insan ilişkileri konusunda yazılmış dünyadaki en etkili kitaplardan birisidir. “Eleştirmeyin, kınamayın ve şikâyet etmeyin” diyen Dale Carnegie der ki; “Eleştiri çok tehlikeli bir kıvılcımdır. Bu kıvılcım, barut fıçısından farksız olan insan gururunu infilak ettirebilir.”
Fransız pilot ve yazar Antoine de Saint-Exupéry der ki; “Bir insanı kendi değer yargısında küçültecek bir şeyi yazma veya söyleme hakkına sahip değilim. Önemli olan benim onun hakkında ne düşündüğüm değil, onun kendi hakkında ne düşündüğüdür. Bir insanın onurunu incitmek cinayettir.”
1878-1965 yılları arasında yaşamış Rus asıllı Amerikalı ressam Abraham Walkowitz eleştirmenler için; “Gözlerim görebildiği sürece resim yapmaya devam edeceğim. Göremediğim zaman da eleştirmen olacağım” der.
“İşi bilen yapar, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapamayan çamur atar.” Konfüçyus
“Ferrari'sini Satan Bilge” adlı çok satan kitabın yazarı kişisel gelişim uzmanı Robin Sharma; “Eleştirilerinizi susturun (sessizleştirin). Nefret edenleri görmezden gelin. Alaycılarınızı (dalga geçenleri) silin.” der.
“Karşınızdaki insana, tüm kalbinizle yardım etmeyi kabul edebilirseniz, işte o zaman onu eleştirebilirsiniz; çünkü yapıcı tenkidin başka yolu yoktur.” – Abraham Lincoln
“İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır.” Atasözü
“Kendi gözündeki merteği görmez de elin gözündeki çöpü görür.” Atasözü
“Kusursuz dost arayan dostsuz kalır.” Atasözü
“Yalnız yaşamak istemiyorsan, beraberinde olanları gereksiz yere eleştirmekten vazgeç.” – Francisco Gomez
İsviçreli psikiyatr ve analitik psikolojinin kurucusu Profesör Carl Gustav Jung der ki; “Kimse bir başkasını yargılayabilecek kadar kusursuz değildir. Ama bazıları bu hakkı kendinde görebilecek kadar hadsizdir.”
Thales’e sormuşlar: en güç şey nedir? kendini bilmek demiş. En kolay şey nedir? başkasına akıl vermek demiş.