19.10.2020

Ödlek Oyunu(Chicken Game) Teorisi

"Chicken Game" yani Türkçe tanımıyla "Ödlek Oyunu", uluslararası anlaşmazlık ya da çatışma durumlarında karşılaşılan stratejik bir teoridir. 

"Chicken Game" yani Türkçe tanımıyla "Ödlek Oyunu", uluslararası anlaşmazlık ya da çatışma durumlarında karşılaşılan stratejik bir teoridir. 

Hayat hikayesini ve adını Oscar ödüllü Akıl Oyunları filminden de bildiğimiz ünlü dahi matematikçi John Forbes Nash, 1950 yılında yazdığı doktora bitirme tezinde, bu oyun kuramı ve dengenin, oyuncuların fayda fonksiyonlarının belli özellikleri sağladığını ve tüm oyunlarda var olduğunu ispatlayarak 1994 Ekonomi Nobel Ödülü’nü almıştır.

Oyunun temel prensibi tarafların birbirlerine boyun eğmeyip, teslim olmayarak kendi koşullarını diğer tarafa kabul ettirmeye çalışmaları. Ancak, tarafların geri adım atmamaları durumunda sonucun her iki taraf açısından felaket, kayıp veya ciddi bir yıkımla sonuçlanma ihtimali, oyunu enteresan ve tehlikeli kılan önemli bir detay. Basit bir anlatımla; Dar bir yolda iki sürücünün birbirlerine doğru araçlarını son sürat sürmeleri ve çarpışma pozisyonuna gelmeleri anında verecekleri kararla oyunun sonucunu belirlemeleridir. Böyle bir anda ya sürücülerden birinin son anda cayıp direksiyonu kırması ya da her ikisinin de çarpışma sonucu kayba uğraması söz konusudur. Cesaretini kaybedip son anda direksiyonu kıran sürücü oyunu kaybetmiştir ve “Chicken” yani ödlek olarak adlandırılır.

 

Bu oyunda kaza iki şekilde gerçekleşebilir; İki tarafın direksiyonu hiç kırmaması ya da ters yönlere kırması halinde kaza kaçınılmazdır. Kazayı önlemenin en doğru yolu, araçlar birbirine doğru yaklaşırken karşı taraf ile iletişimi ve göz kontağını kesmek ve dürtülere güvenmek olacaktır. Zira iletişimin kesilmesi ile devreye girecek dürtü, sürücüyü direksiyonu sağa kırmaya yönlendirecektir. 

 

Bu oyun teorisi, Soğuk Savaş döneminde yaşanan “Küba Krizi” sorununu modellemek için ortaya konulmuştur. Dünya tarihindeki en büyük tehlikeli oyunlardan birisi günümüzden 58 yıl önce direkten döndü ve dünya derin bir nefes aldı. 1962 yılının Ekim ayında ABD ile eski SSCB arasında Küba Füze Krizinde (Ekim Füzeleri Bunalımı) yaşandı. 

 

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar