Fındık Üreticileri Mağdur: Fiyat Yetersiz, Zararlılar Üretimi Tehdit Ediyor

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, fındık üreticilerinin içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekti.

info@karadenizekonomi.com / 15.08.2024

Fındık Üreticileri Mağdur: Fiyat Yetersiz, Zararlılar Üretimi Tehdit Ediyor

 

Hükümetin yeni sezon için açıkladığı 130 TL’lik fındık fiyatının üreticinin emeğini ve giderlerini karşılamaktan uzak olduğunu belirten Karataş, ödeme için belirlenen 45 günlük sürenin de üreticiler için makul olmadığını ifade etti.

Karataş, Fatsa havzası gibi düşük rakımlı bölgelerde kokarca böceği zararlısının ürün miktarı ve kalitesinde ciddi düşüşlere yol açtığını vurguladı. Üreticilerin, kokarca zararlısının verdiği hasardan dolayı ürünlerini düşük fiyatlarla satmak zorunda kaldığını belirten Karataş, bu durumun üreticileri daha da zor durumda bıraktığını söyledi.

Fındık rekoltesinde %40-50 oranında kayıplar yaşandığını belirten Karataş, yetkililerden fındık fiyatında revizyon yapılmasını ve kokarca zararlısına karşı daha etkili çözümler geliştirilmesini talep etti. Ayrıca, bu zararlı ile mücadelede üreticilere ek maliyetler çıkarmadan, gerekirse özel desteklerle sürecin sübvanse edilmesi gerektiğini belirtti.

Karataş, kokarca istilasından etkilenen bölgelerin "Geçici Afet Bölgesi" ilan edilmesi ve bu bölgelerdeki üreticilerin kamu borçlarının ertelenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Yetkililerden acilen bir eylem planı oluşturulmasını beklediklerini ifade etti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar