İş dünyasının sabrı kalmadı..

Seçim sonrası gözler ekonomiye çevrildi. İş dünyası gerek ülke genelinde gerekse bölgesel ölçekte seçim sonrası dönemde yapısal reformların acilen yapılmasını talep ediyor.

info@karadenizekonomi.com / 7.04.2019

İş dünyasının sabrı kalmadı..

Seçim sonrası gözler ekonomiye çevrildi. İş dünyası gerek ülke genelinde gerekse bölgesel ölçekte seçim sonrası dönemde yapısal reformların acilen yapılmasını talep ediyor. Üretim ve finansman maliyetlerinden yakınan reel sektörü temsil eden kuruluşlar ve işletme sahipleri bozulan yatırım ve üretim ikliminin yeniden oluşturulmasını bekliyor.

Seçim bitti, ekonomiye bakalım

Bölgemizdeki meslek odaları, iş adamı dernekleri ile iş dünyasının önde gelen temsilcileri hemen hemen aynı beklentileri seslendirdiler. Gazetemizin gündeme ilişkin sorularına verilen yanıtlar şöyle:

Hasan Çakırmelikoğlu (Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı)

“Ülkemizin yapısal reformlara, imalatta büyümeye odaklı bir ekonomik politikaya ihtiyacı bulunmaktadır. Aynı şekilde Giresun’umuzun da yeni ve üretim hedefli yatırımlara ihtiyaç duyduğu bir süreç içinde olduğunu gözlemlemekteyiz. Bugün enerjimizi tek bir hedefte toplamak suretiyle ekonomik kalkınmaya, büyümeye ve işsizliğe yönelmek ana gayemiz olmalıdır. Seçimler artık geride kaldı. 4,5 yıllık seçimsiz bir döneme giriyoruz. Ekonominin temellerini daha güçlendirecek yapısal reformları arka arkaya hayata geçirmek için zamanımızı değerlendirmeliyiz.”

Hakan Poyraz (Çamsan Ordu A.Ş Yönetim kurulu başkanı):

“Yerel seçimlerin de geride kalmasıyla, önümüzdeki seçimsiz dönem ekonomik, sosyal ve siyasal reform gündemimiz için önemli bir fırsattır. Yeni yatırımlar ve istihdam için yatırım iklimi oluşturulmalı yeni OSB’ler kamulaştırılmalıdır ve sanayicinin önü açılmalıdır. Serbest piyasa ilkelerinden taviz vermeden, düzenleyici kurulların bağımsızlık ve saydamlığını güçlendiren, rekabet gücümüzü artırıcı, yapısal reformlarla desteklenen, kırılganlıkları giderecek bütüncül ekonomik uygulama etkili olacaktır.”

A.Kadir Engin (ORDUSİAD Başkanı):

“Ekonomideki temel göstergeler gittikçe kötüleşiyor. Sanayici ve diğer üreten kesimler maliyet baskısı altında. Bölgenin kalkınması için yeni yatırımcılara yatırım iklimi sağlanmalı. OSB’lerin kamulaştırma işleri bitirilmeli. İşletmelerin finansmana erişimi kolaylaştırılmalı. Hesap verir, şeffaf, katılımcı ve kapsayıcı bir yerel yönetim anlayışı ile ulaşımdan ekonomiye, akıllı, çağdaş ve insan odaklı, sürdürülebilir şehirler inşa edilmelidir. Seçimsiz geçmesini temenni ettiğimiz 4,5 yılı geçici çözümlerle değil, kalıcı reformlarla iyi değerlendirmeliyiz.”

Murat Şimşek (Ordu OSB Başkan Vekili)

“Mahalli seçim bitti. Sanayicinin, üreten kesimin ortak derdi ekonomidir. Üretim maliyetlerinin ve enflasyonunun düşürülmesi yönünde girişimler yapılmalı. Ülkemiz de 4,5 yıl seçim yok. Bunu ülkemiz için fırsata çevirmeliyiz. Özel sektörün önünün açılmasını bekliyoruz. Adı geçen yapısal reformları iş dünyası olarak bekliyoruz.”

Tayfun Karataş: (Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı):

“Gerçek gündem ekonomi olmalı ve yapıcı reformlar bekliyoruz. Sanayicinin, yatırımcının yüksek faizin altın ezilmesi önlenmeli yatırım iklimi oluşturulmalı ve OSB’lere tahsis edilen araziler acilen kamulaştırılmalıdır. İstihdam seferberliği ve yeni işçi alımı konusundaki hassasiyet mevcut istihdamın korunmasına da gösterilmelidir. Mevcut istihdamını koruyan işverenlere de teşvik sağlanmalıdır diye düşünüyorum.”

İsmail Okutgen (SAMSİAD Başkanı)

“Ülkemizde gündem artık ekonomi olmalı, yıllardır sözü edilen ve bir türlü gerçekleşmeyen yapısal reformlar yapılmalıdır. Tarımsal üretimi 5 kat artırabilecek potansiyele sahibiz. Tarımın makineleşmesi, tarımsal ürünlerin katma değerli üretime dönüştürülerek pazara sunulması konusuna da odaklanmalıyız.”

Mustafa Seyhan (Seyhanlar Gıda)

“Seçim süreci bitti. Türkiye’de artık tabi ki kavga, gürültü olmayacak. Artık herkes işine dönecek. Herkes yapması gereken işleri, icraatları yapacak. Seçimsiz 4,5 yıllık bir süre var ama bu zamanı doğru kullanıp, herkesin elini taşın altına koyacağı bir dönem olmalı.”

Aytaç Aydoğan (Trabzon Sanayici İşadamları Derneği Başkanı)

“Önümüzdeki süreçte ülke eski gündemine geri dönmesi gerekir. Ekonomi alanında herkesin yapması gereken işler var. İşverenlerimiz çok sıkıntılı durumda. Çok güzel teşvikler var işverenler adına. Ama bunun bir de hükümet ayağı var. Bu durumda bizlere, işverenlere destek olması gerekiyor. Uygulanmaya çalışılan KOBİ destek kredilerinin limitlerinin artırılması, daha çok işadamının bu kredilere erişebilmesi önemli. Bankalardan krediyi almak çok zor. Bu kredinin amacı sıkıntılı işadamlarını bu sıkıntıdan kurtarıp istihdama yönelmelerini, yatırıma yönelmelerini sağlamaktır. 4 sene boyunca seçimin olmaması önemli. Bunu mevcut iktidarın ve iş dünyasının da iyi kullanması gerekiyor.” 

Mustafa Seyhan (Seyhanlar Gıda)

“Seçim süreci bitti. Türkiye’de artık tabi ki kavga, gürültü olmayacak. Artık herkes işine dönecek. Herkes yapması gereken işleri, icraatları yapacak. Seçimsiz 4,5 yıllık bir süre var ama bu zamanı doğru kullanıp, herkesin elini taşın altına koyacağı bir dönem olmalı.”

Aytaç Aydoğan (Trabzon Sanayici İşadamları Derneği Başkanı)

“Önümüzdeki süreçte ülke eski gündemine geri dönmesi gerekir. Ekonomi alanında herkesin yapması gereken işler var. İşverenlerimiz çok sıkıntılı durumda. Çok güzel teşvikler var işverenler adına. Ama bunun bir de hükümet ayağı var. Bu durumda bizlere, işverenlere destek olması gerekiyor. Uygulanmaya çalışılan KOBİ destek kredilerinin limitlerinin artırılması, daha çok işadamının bu kredilere erişebilmesi önemli. Bankalardan krediyi almak çok zor. Bu kredinin amacı sıkıntılı işadamlarını bu sıkıntıdan kurtarıp istihdama yönelmelerini, yatırıma yönelmelerini sağlamaktır. 4 sene boyunca seçimin olmaması önemli. Bunu mevcut iktidarın ve iş dünyasının da iyi kullanması gerekiyor.”  KARADENİZ EKONOMİ

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar