Aktaş: Firmalar süreçten borçlu çıkacak

Yazı İşleri Müdürümüz Asel Gürsoy’un instagram canlı yayın konuğu olan OGİD Başkanı ve aynı zamanda Aktaşlar Lezzet Grubu YKÜ Samet Aktaş bu süreçten birçok firmanın borç yüküyle çıkacağını söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 14.04.2020

Aktaş: Firmalar süreçten borçlu çıkacak

Ordu Genç Girişimci İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Aktaşlar Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Samet Aktaş İnstagram hesabımızdan yaptığımız  canlı yayında yazı işleri müdürümüz Asel Gürsoy’un sorularını yanıtladı. Bu süreçte ürün tedariki konusunda sıkıntı yaşamadıklarını belirten Aktaş şunları söyledi; “ İçinde bulunduğumuz süreçte ürün tedariklerimizde sıkıntı yaşamadık. Bazen maske, dezenfektan gibi ürün tedarikinde küçük aksaklıklar olsa da bunlar da kısa sürede halloldu.  Zor bir dönemden geçiyoruz biz de üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getirmek için uğraşıyoruz. Özellikle fabrikamızda bir gıda güvenliğini uygulayıcı tedbirleri bir hayli artırdık. Gıda sektöründe olduğumuz için normal süreçte de hijyene çok önem veriyorduk fakat pandeminin ortaya çıkmasından sonra risk analizleri yaparak virüsün belirtilerini ve bulaş yollarını göz önünde bulundurup kronik hastalığı olan çalışanlarımızı izne çıkardık. Üretim bantlarının arlarını genişlettik, ortak alan kullanımlarını yarı yarıya olacak şekilde düşürdük. Ve üretimi vardiyalı sisteme yaydık.” Market kanalındaki satışlarda artış olduğunu belirten Aktaş, “Şu an virüs nedeniyle restoranlarımız kapalı durumda sadece biri paket servise açık. Dondurulmuş ürünlerimizin ihracatı da büyük oranda düştü. Ancak market kanalındaki satışlarımızda bir artış söz konusu. Biz de bu talebi karşılamak için elimizden geleni yapıyoruz.” diye konuştu.

Paketin sahada karşılığını bulamadığı noktalar var

Coronavirüs sürecini birçok firmanın büyük borçların altına girerek atlatacağını belirten Aktaş, “Devlet destekleri bu süreçte en büyük kaynağımız. Ama biliyoruz ki süreç atlatıldığında birçok firma büyük bir borcun altına girmiş olacak. Zaten büyüme geneline baktığımızda ülkedeki firmaların çoğu borçlu. Bu süreçte de borçlanmaya devam edilmesi firmaları zorlayacak noktalardan biri. Süreç başladığından beri devlet birçok tedbir açıkladı. Bazıları nokta atışı olsa da özellikle finansman ve borçların ertelenmesi konusu ne yazık ki sahada karşılığını bulamadı.” dedi. Yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarına bu süreçte daha fazla rol verilmesi gerektiğinin de altını çizen Aktaş şunları ekledi, “Bu süreçte yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları daha aktif hale getirilmeli. Bu durum yukarıda alınan kararların sahada uygulanması ve sahadaki eksikliklerin yukarıya iletilmesi açısından daha verimli olur. Hem böylece süreci daha hızlı ve sonuç alınır hale getirmiş oluruz.”

Tüketim devam edecek

Coronavirüsü atlatıldıktan sonra sonra tüketim ivmesinin artacağını vurgulayan Aktaş, “ Alışılan bir tüketim anlayışı var ve insanları bundan vazgeçirmek şu an için çok zor. Gelir düzeyi yettiğince vatandaş ulaşabildiği her şeyi tüketmeyi sürdürecek.. Bazı değişimlerde mutlaka olacak ama yinede tüketim devam edecek.  Sektörel olarak baktığımızda ise hizmet sektöründe ciddi değişiklikler olacak. Hijyen kuralları çok daha denetlenir hale gelecek. Kalabalıktan uzak dur psikolojisi ile hareket etmeye başlayacağız.  Daha kendimize ait daha izole ortamlar arayacağız. Bu da birçok sektöre yeni soluklar getirecek.” ifadelerini kullandı.

Tarım sektöründe ihtiyaçlarımızı karşılar hale geleceğiz

Son olarak tarım sektörüne olan yatırımların büyük bir ivme kazanacağını ve kendimize yeter bir ülke haline geleceğimizi vurgulayan Aktaş, “Süreç bittikten sonra tarım sektörünün çok daha  kıymetleneceğini düşünüyorum.  Zaten son birkaç yıldır öncelikli ve en fazla desteklenen sektörlerden biriydi. Yavaş yavaş kıymetini anlamaya başlamıştık. Şimdi ise kendi ihtiyaçlarımızı karşılayacak hale geleceğimizi düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu. KARADENİZ EKONOMİ

Sohbetin tamamına gazetemizin “karadenizeko” adlı instagram hesabı üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar