Şimşek: Sanayici hazırlıksız yakalandı

Yazı işleri müdürümüz Asel Gürsoy’un instagram canlı yayın konuğu olan Ordu OSB Başkan Vekili Şimşek sanayicinin tüm sermayesini yatırıma harcadığını ve bu nedenle kenarda parası olmadığına dikkat çekerek “sanayici bu sürece hazırlıksız yakalandı” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 1.04.2020

Şimşek: Sanayici hazırlıksız yakalandı

Ordu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkan vekili Murat Şimşek İnstagram hesabımızdan yaptığımız  canlı yayında yazı işleri müdürümüz Asel Gürsoy’un sorularını yanıtladı.  Coronavirüsün iş dünyasına etkilerinin konuşulduğu programda Şimşek, açıklanan paketin uygulamaya konulmasında aksaklıklar yaşandığına dikkat çekti. Zor bir süreçle karşı karşıya olduğumuzu belirten Şimşek şöyle konuştu; “ İçinde bulunduğumuz durumun etkilerini atlatmak kolay olmayacak. Ama pes etmeden yolumuza devam edeceğiz. Evde kalmamız yönünde telkinler çok dolaşıyor ama burası bir sanayi tesisi ve ne yazık ki üretimi durdurmamız mümkün değil. Genelde sanayici kenarında para bırakmaz ve bütün planlarını şirketin getirisine göre ayarlar. Baktığınız zaman Türkiye’de 100 şirketten belki 5’inin kenarda parası vardır. Bu şirketler üretmeyi bırakırlarsa eğer çalışan onlarca kişinin maaşı nasıl ödenecek. Şu an içinde bulunduğumuz durum hepimize ders oldu. Attığımız adımlar konusunda dikkatli olmamız gerektiğini, her an beklenmedik bir durumla karşılaşabileceğimizi tecrübe edinmiş olduk.”

Paketin uygulanmasında aksaklıklar mevcut

Devletin açıkladığı paketteki eksikliklere ve uygulamada yaşanan sıkıntılara da değinen Şimşek, “Kısa çalışma ödeneğinde 600 gün şartı 450’ye düşürdü ancak bu da biraz fazla.  8-12 ay gibi süre zarfında çalışanlar bu destekten faydalanamayacaklar bu bir handikap. Bir diğer konuysa 3 kamu bankası kurumsal ve ticari ölçekteki firmaların işletme sermayesi ihtiyaçları için   6 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 36 ay vadeli ve yıllık yüzde 7,5 faiz oranlı "İşe Devam Kredi Desteği"ni hayata geçireceğini duyurdu. Tabi yüzde 1,5’luk komisyonu da sayarsak aslında yüzde 9 faizli diyebiliriz. Ancak sanayici tüm gerekli evrakları gönderip başvuru yapmış olmasına rağmen üzerinden 20 gün geçti ve hala bir dönüş alamadı.  Bekleyecek bir zaman yok çünkü faturalar işlemeye devam ediyor. Bir an önce geri bildirimlerin yapılması şart. Aksi takdirde ileriye dönük baktığımızda  sorun yaşayacağız.” dedi.

Kendi tedbirlerimizi almamız gerekiyor

Vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğine de dikkati çeken Şimşek, “Evet hepimiz devletten bir şeyler bekliyoruz. Ama bizim de kendi tedbirlerimizi almamız gerekiyor. Hala işi olmadığı halde sokakta dolaşan vatandaşlarımız var. Ekonomik sıkıntının yanında bir de bunlarla uğraşıyoruz.  İşiniz yoksa evde oturacaksınız bu kadar basit bir durum. İlla devlet herkesin kapısına polis mi dikmeli sizi evinizde tutabilmek için. Hassas davranıp hem kendimizi hem diğer insanları düşünmemiz gerekiyor. Lütfen herkes elini taşın altına koysun ve duyarlı olsun. İnşallah bu ay sonu bu salgından kurtulur ve Mayıs ayında her şey normale döner.” diye konuştu.

Sohbetin tamamına gazetemizin “karadenizeko” adlı instagram hesabı üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar