Besici Çalışıyor Kaymağı Market Yiyor
Türkiye'de özellikle gıda ürünlerinde 'aracı kralllığı' yaşanıyor. Sebze ve meyvede yüzde 500'lere çıkan üretici ile tüketici arasındaki fiyat artışları 'et'te de kendini gösteriyor.
info@karadenizekonomi.com / 28.03.2016
Hayvan besiciliğinin nüfus artışının gerisinde kalması et fiyatlarının uçmasına yol açıyor. Bunun yanı sıra süper marketler gibi aracılar Et ve Süt Kurumundan kilosunu 24 liraya satın aldığı eti piyasada 31.44 ile 34.12 TL arasında pazarlıyor. Aradaki yüksek kazanç da etin ucuzlamasını engelliyor.
Yapılan araştırmaya göre eti özel sektör Et ve Süt Kurumunun (ESK) 4-5 katı kârla sattığı öğrenildi.250 kilogram bir karkası, ESK 5 bin 450 liraya (kilosu 21.5 TL), alışveriş merkezi 5 bin 955 (kilosu 23.82 TL) liraya satın aldığı yönünde. ESK, bu karkası 5 bin 988 liraya (kilosu 23.95 TL) et olarak üreticiye satarken, fiyat alınan iki süpermarket, kasap gibi alışveriş merkezinden birinde satış bedeli 7 bin 862 (kilosu 31.44 TL), diğerinde 8 bin 531 liraya (kilosu 34.12 TL) kadar çıkıyor.Üretici 250 kilogramlık bir karkastan 498 lira, ESK 538 lira kazanç elde ederken, alışveriş merkezlerinden birinin 1907 lira, diğerinin 2 bin 576 lira kazanç sağlanıldığı bildirildi.
Beside en büyük maliyet kalemini yüzde 69 ile hayvan alımının oluşturduğu, bunu yüzde 25 ile yem giderlerinin izlediği, yüzde 6 da işçilik, enerji, ilaç, aşı gibi giderlerin olduğunu bildirildi.