‘’Dünya’da fındığa talep artıyor’’
INC'de 52 ülkeden 140’ı Türkiye’den olmak üzere 258 sektör ve kamu temsilcileri ile bilim adamlarının katıldığı kongrenin son gününde üretim ve ticaretinde Türkiye’nin en büyük söz sahibi olduğu fındık konusu ele alındı.
info@karadenizekonomi.com / 26.05.2019
Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi’nde 52 ülkeden 140’ı Türkiye’den olmak üzere 258 sektör ve kamu temsilcileri ile bilim adamlarının katıldığı kongrenin son gününde üretim ve ticaretinde Türkiye’nin en büyük söz sahibi olduğu fındık konusu ele alındı.
‘’FINDIK REKOLTESİ TAHMİNİ 1 MİLYON 100 BİN TON’’
Kongrede 770 bini Türkiye’de olmak üzere 2019 Dünya fındık rekoltesinin ilk tahmini de 1 milyon 100 bin ton olarak belirlendiği açıklandı.
Kongreye katılan Ulusal Fındık Konseyi ve Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk; “Dünya tüketimi ile hemen hemen aynı miktarda tahmin edilen 2019 rekoltesi şimdinin daldaki görüntüsüdür. Önümüzdeki süreçte yaşanabilecek olumlu, olumsuz gelişmeler rekolteyi etkileyebilir. Geçtiğimiz yıllarda özellikle Temmuz aylarında yaşanan olumsuz gelişmeleri umarım bu yıl yaşamayız” dedi.
‘’TEDBİRLER ALINMALI’’
Kongreye katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, Türkiye’nin üretimde hedefinin asgari 1 milyon ton olduğunu açıklamasını olumlu bulduklarını belirten Sebahattin Arslantürk şunları söyledi: “Dünya da fındığa olan talep artıyor. Bunun için en büyük üretici olarak plan, program yapmalıyız. Üreticilerimiz önümüzdeki aylarda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbirli olmalılar. Hastalık ve zararlılarla mutlaka bilimsel ölçülerde mücadele etmeliler. Fındığımızı olabildiği kadar kaliteli hale getirip, verimi de arttırırsak, ihracattaki hedeflerimize ulaşmamamız için hiçbir sebep kalmaz’’ şeklinde ifade etti.
‘’OTOMASYONU YÜKSEK ÜRETİM’’
Türkiye dışındaki ülkelerde fındık yetiştirmek için, yeni alanların hızla arttığının kongrede sık sık dile getirildiğine dikkat çeken UFK Başkanı Arslantürk, “Avrupa’da İtalya ve Balkanlarda yüksek bir hareketlilik var. Amerika daha çok otomasyonu yüksek üretim üzerine yoğunlaşmış durumda. Önümüzdeki 5 yıl içinde bu ülkede üretimin ciddi oranda yükselebileceği sık sık dile getirildi” dedi.
Fındıkta son yıllarda görülen canlı ve bakteri zararlıları konusunda ciddi çalışmalar yapıldığına da işaret eden Arslantürk, gerekli önlemlerin alınması konusunda INC, sektörün tüm paydaşlarının çözüm odaklı yaklaşım içinde olmalarını önerdiğini söyledi.