En Az Yüzde 35 Artırılmalı
Ordu Mali Müşavirler Oda Başkanı M. Ender Sönmez yaptığı açıklamada, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ücret tarifesinde yer alan ücretlerin, ekonomik koşullar, artan giderler dikkate alındığında yetersiz kaldığını ifade etti.
info@karadenizekonomi.com / 5.07.2023
Sönmez şu açıklamayı yaptı: Mali Müşavirler hizmetlerini ifa ederken iş dünyasında gerçekleşen ticari işlemlerin kamu açısından gerekli olan verilerinin aktarımı için özverili çalışmaktadır. Ülkemizde ve dünyada son yıllarda yaşanan olağanüstü ortamlarda bir gün dahi görevini ihmal etmemiştir. Mali müşavirler iş dünyasına, kamuya sağladığı değerin bilinci ile çalışmaktadır.
GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRDİ
Muhasebe ofis giderleri içinde en önemli pay personel giderlerinden oluşmaktadır. Asgari ücretin 11,402,00 TL olarak belirlenmesi neticesinde gelen artış ve bu doğrultuda diğer hizmet üretim giderlerimizdeki artış ile ocak ayında belirlenen muhasebe ücretleri geçerliliğini yitirmiştir. Keza 2022 yılı yeniden değerleme oranı yüzde 122 iken asgari ücret tarifemize yüzde 85 artış uygulanarak beklentimizin altında kalmıştır. Türmob Yönetim Kurulu tarafından yeniden değerleme oranının tarifeye yansıtılarak uygulanmasına karar verilmiş olup, enflasyondan kaynaklı kayıpların telafi edecek şekilde tarifedeki ücretlere yeniden değerleme oranı kadar (yüzde 122) farkın yansıtılarak uygulanması tavsiye edilmiştir. Gelinen durumda da temmuz ayından itibaren yüzde 35 artış uygulanması tavsiye edilmektedir.
Ekonomik gelişimlere göre ücretler revize edilemez ise vergi mükelleflerine, işverenlere sunduğumuz hizmetler, kamuya aktarımını sağladığımız ticari işlemlerin sürdürülebilirliğinden, hizmet kalitesinden bahsedilemez.
GİDERLER KATLANDI
Teknolojik dönüşümle süregelen ticari yaşamda değişiklikler, yeni uygulamalara mükelleflerin uyumunu sağlayarak iş dünyasının sorunsuz ve en verimli seviyede geçişi için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. E-Dönüşüm süreci teknoloji yatırımlarımızı, kırtasiye giderlerimizi artırdığı gibi nitelikli ve daha fazla sayıda personel çalıştırma ihtiyacı doğurmuştur. Böylelikle her geçen gün ofislerimizin hizmet üretim giderleri katlanmaktadır.
Mali müşavirler mükellef ve devlet arasında mali işlemler akışında ekonominin en büyük paydaşıdır. Hizmet kalitemizin, yasalardan kaynaklanan sorumluluklarımızın sürdürülebilirliği ile muhasebenin iyi yönetiminde gerek mükellefler gerek devletimiz fayda sağlayacaktır.
EN DÜŞÜK YÜZDE 35 ARTIŞ OLMALI
Mali müşavirler mükelleflerin beyan ve yükümlülüklerin bildirimi yanı sıra geçmişte yaşanan finansal, vergisel olayları değerlendirerek geleceğe yönelik öngörüleri ile iş dünyasına fayda sağlayıcı bilgileri sunmaktadır.
Mükellef veya işverenlerimizin muhasebe ücretlerini değerlendirirken gider kalemlerindeki artışları, mali müşavirlerden aldığı hizmetin kalitesini, mali danışman olarak sağladığı faydaları dikkate alması önem arz etmektedir.
Mali müşavirlerin hizmet üretim giderlerindeki artışlar neticesinde muhasebe ücretlerinin en az yüzde 35 oranında artırılması halinde hizmet kalitesi ve sürdürülebilirlikten bahsedilecektir.”