Süt üreticilerinde dert büyük

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ve Korsaş Süt Ürünleri Sahibi Mahmut Hacıimamoğlu, artan maliyetler nedeniyle süt üreticilerinin ve sanayicilerinin çok zor durumda olduğunu ifade ederek, “Bu şekilde giderse işletmeler kapanmak zorunda kalacak” dedi

info@karadenizekonomi.com / 10.10.2022

Süt üreticilerinde dert büyük

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ve Korsaş Süt Ürünleri Sahibi Mahmut Hacıimamoğlu, süt üretim maliyetlerinin giderek yükseldiğini dile getirerek, “Artan maliyetler nedeniyle üreticiler hayvanları kesime gönderiyor. İşletmeler kapanma noktasında” diye konuştu.

ACİL ÇÖZÜM ŞART

Süt ve hayvancılık sektörünün Türkiye için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Soydan, “Süt üzerinden büyük işletmelerimiz var. Hayvancılık yapan üreticilerimiz var. Burada tabii maliyetler var. Bu maliyetler arttığı zaman hayvan üretenlerin süt fiyatlarına yansımadığı zaman muhakkak zarara doğru gidiyor. Bu süreçte de her gün zarar eden üreticilerimiz de olumsuz bir şekilde süt hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalıyor. Tabii burada aslında tüketim alanındaki sütten üretilen tüm tüketimler, marketlerde bakkallarda her yerde fiyatları üzerine devamlı yükleniyor, artıyor. Ama üreticinin elindeki hayvanlarının süt fiyatlarında bir iyileştirme olmadığı zaman gerçekten hayvanlarını kesime göndermek veya bakamamakla karşı karşıya kalıyor. Çünkü süt hayvanlarında önemli bir maliyet kalemleri var. Bunların da muhakkak maliyetlerin karşısında süt fiyatlarının da dengelenmesi lazım. Bununla ilgili zaten hem genel başkanımız sayın Şemsi Bayraktar önemli açıklamalarda bulundu. Çünkü ‘Süt Konseyi’nin burada önemli bir çalışma yapması lazım. Burada sadece hem tüketici tarafı da tabii kollanması lazım. Sütten üretilen bütün ürünlerin fiyatları artarak gidiyor. Ama maliyetlerde süt üreticilerimizin üzerine olumsuz şekilde geldiği zaman, maalesef süt üreticileri günlük her geçen gün zararla karşı karşıya kaldığı zaman, hayvanlarını bakamaz hale geldiği zaman, kesime gittiği zamanda maalesef hayvan sayılarımız ülkemizde düşüyor. Bu ciddi bir konu. Buna da muhakkak çözüm bulunması lazım” ifadelerine yer verdi.

ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKILMALI

Soydan, süt üretim maliyetinin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, “Süt maliyetlerini karşılaması için gerçi burada üreticinin kullandığı yem fiyatları, sonuçta araç gereç mazota bağlı fiyat yükselmeleri, bunun yanında da üreticinin elindeki ürettiği süt yükselmese bile maalesef dediğiniz gibi marketlerde tüketim yerlerinde süt fiyatları katlanarak tüketiciye yansıyor. Aslında bu üreticinin elindeki süt fiyatlarının yükselerek değil, diğer kalemleri tabii ki tüketiciye ulaştıran taraflar da üstüne katlayarak fiyatları yükseltiyor. Tüketicilerimiz de şunu görüyor. Üreticinin elindeki süt fiyatlarının yükseldiğini zannediyor. Sütten üretilen ürünlerin, üreticilerin elindeki süt fiyatlarının yükseldiğini zannediyor. Aslında maalesef öyle bir şey yok. Burada her ne olursa olsun üreticinin elindeki süt fiyatları yükselmesi bile hem bütün maliyetler artıyor. Hem de tüketiciye giden süt ürünlerinin üretilen ürünlerde fiyatlar yükselerek gidiyor. Önemli olan burada üreticinin sütle ilgili hayvanlarının maliyetlerinin karşılığında bu zamların karşısında muhakkak süt fiyatlarının iyileştirilmesi lazım. ‘Süt Konseyi’ aslında bu anlamda önemli bir yeri olsa bile son zamanlarda ciddi bir önemli çalışmalarda bulunmuyor. Tabii kapatılıp kapatılmaması konusunda sürecin nasıl gideceğini bilemeyiz. Ama muhakkak görevini yapmasında fayda var. Çünkü eğer böyle bir birlik varsa üreticilerine sahip çıkması gerekir” dedi.

Sütün, insan sağlığı için temel besin maddelerinden biri olduğunu belirten Soydan, şu ifadelere yer verdi: “Süt gerçekten hayatımızın, gıdamızın, sağlığımızın en önemli kalemleridir. Burada tabii ki hem tüketici tarafı hem de üretici tarafından önemli. Yani tüketici yüksek fiyattan tüketiyorsa, üreticinin de ürettiği ürünü zararına üretmesi mümkün değil. Çünkü eğer üretici üretemezse, üretici hayvanlarına bakamazsa, bir gelir elde edemezse, hayvancılığın artık sayıları düşerek devam edecek. Bu da tabii ki ülkemizin insanlarımızın hem gıda hem sağlığı yönünden de hem de ekonomik yönden de bu sefer olumsuz bir şartlar oluşacaktır. Başta üreticilerimizi korumamız lazım. En birinci çalışmayı bunun üzerine yapmamız gerekir.”

KORSAŞ SÜT ÜRÜNLERİ: ZARARDAYIZ KAPATACAĞIZ !

“Zararına çalışıyoruz bu kadar basit” diyen Korsaş Süt ürünleri sahibi Mahmut Hacıimamoğlu, “İşletmeler zor durumda biz tüketici olarak zor durumdayız. 60 ton günlük süt kapasitemiz var ve 35 kişi çalıştırıyorum, asgari ücret sürekli artışta ,işçi giderleri sırtımızda büyük bir yük. Elektrik de aynı şekilde. 4 ay önce 5 milyon elektrik faturası ödüyordum şimdi 85 milyon ödüyorum. Mazot derseniz belimizi iyice büktü. Kazanamıyoruz, kapatacağız. Vatandaşa devamlı zam zam zam. Fatura giderleri, mazot giderleri, işçi giderleri öyle. Sürekli zarar ediyorum,Kapatacağım. ” ifadelerine yer verdi.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar