Fındıkta bu iki unsura dikkat!
Prof. Dr. Ayhan, ‘’Fındığın ticaretteki rekabet gücünde, fındık kurutma ve işleme endüstrisinin de büyük bir payı var. Bu iki ana sektörün uyumlu çalışmaları ile Türkiye fındığının dünya ticaret borsasına diğer ülkelerden önce girmesi mümkün’’
info@karadenizekonomi.com / 22.07.2020
Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındıkta kalite bazında tercihin de söz konusu olduğuna, tat kalitesi ve koku aromasının kurutma sürecindeki uygulamalarla da ilişkili olduğunu dile getiren Avrasya Üniversitesi öğretim üyesi ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörü Prof. Dr. Teoman Ayhan, ‘’Harmanlanan zuruflu fındıkların geleneksel şekil yerine file sistemi ile 15-20 cm yükseklikte toprağa değmeden kurutulması koku ve tat kalitesi açısından önemli bir yöntem. Toprak, aldığı güneş enerjisi ile ısınır. Fındık sergisi nemli bir ortamı oluşturur ve güneş ışınları sergi üzerine gelen ısıtmayı belirler. Bu haliyle fındık sergisinde kurutmanın başarılı olması için zaman zaman sergi karıştırılarak içerisindeki doymuş hava uzaklaştırılır ve yerine su buharına doymamış hava getirilir. Yani fındık sergisinde hava hızının önemi ortaya çıkar. Yapılan deneysel çalışmalarda, fındık sergisinden geçen hava hızını en çok 0.30 m/s olacağı belirtilmektedir. Fındık kurutma sürecinin kaliteye etkisi fındık bahçesi toprağına, fındık ağaçlarının dikim düzenine, bahçe bakımına, fındık hasat yöntemine, patoz işlemine ve seçilecek kurutma şekline bağlı. Bu konuda farklı araştırmalar yaparak projeler uyguluyoruz. Fındığın ticaret rekabet gücü fındık üreticilerinin öz verili çalışmalarına bağlı olduğu gibi fındık kurutma ve işleme endüstrisinin de büyük bir payı vardır. Bu iki ana sektörün uyumlu çalışmaları ile ülkemiz fındık ürününün dünya ticaret borsasına diğer ülkelerden önce girmesi mümkün olacaktır’’ diye konuştu.