6.09.2018

Enseyi Karartmayalım

İş dünyasının ve KOBİ’lerin çok yakından tanıdığı duayen Ekonomist yazar Dr. Rüştü Bozkurt geçen hafta Ordu Sanayici İş Adamları Derneği’nin konuğu olarak Ordu’ya geldi.

Dünya ve Türkiye ekonomisini, Karadeniz ekonomisini çok yakından bilen bir isim olan Bozkurt, bu önemli toplantıda yaptığı etkili konuşmaya ilave olarak iş dünyasının sorularına da cevap verdi. Bozkurt’a göre, “Ülkeler batmaz bedel öder. Enseyi karartmadan, bize bir şey olmaz, demeden, gerekli tedbirleri alıp, döviz borcu olan sanayici ve işadamlarının bankalarla masaya oturup borçlarını uzun vadeli yapılandırmaları gerekiyor. Bu sıkıntılı dönem en az hasarla ancak böyle atlatılabilir.”

Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak Türkiye ekonomisinin bu gerçeğini ekonomiyi ayakta tutan reel sekter temsilcileri ve sanayiciler için manşete çektik. Bozkurt bu toplantıda devamla, sanayicilerimizin, iş dünyamızın analitik yetkinliğin neresinde durduklarını görmeleri gerektiğini de hatırlattı. Analitik yetkinlikle ilgili kısmı sanayicilerimiz ve iş dünyası temsilcileri için yeninden özetleyelim:

“Analitik yetkinliğin” neresinde duruyorsunuz?

Analitik 0.0: İşlerinizi anadan, atadan gördüğümüz gibi, “alışkanlıkla” yapmaktır. Analitik 1.0: Düzgün kayıtlar tutarak, oluşturduğumuz verileri analiz edip “alışkanlıktan analize geçerek” işlerimizi yönetmektir. Analitik 2.0: Günümüzün gerçeği olan “büyük veriyi ehlileştirerek”, işimize “yarayan ve yaramayan verilileri” ayıklamaktır. Analitik 3.0: Ehlileştirilmiş büyük verinin “işe yarar olanlarından” yeni “araç-gereçler” ya da “iş yapma metotları” geliştirmektir. Analitik 4.0: Ürettiğimiz araç-gereç ve metotları uygulamaya sokarak “rekabet gücü yaratmaktır.” Analitik 5.0: Rekabet edebilir araç-gereç ve metotlarla ürettiklerimizle “paydaşlarımızın yararını” en üst düzeye çıkarmaktır.

***

TMO PİYASADA DENGE OLMALI

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ ve TMO’nun yeni atanan Genel Müdürü Ahmet GÜLDAL, fındıkta fiyat istikrarı ve TMO müdahalesiyle ilgili açıklamasında 2018 yılı fındık hasadının yeni başladığını belirterek “700 bin hektar alanda 500 bin civarında üreticimizi doğrudan ilgilendiren ve ülkemizin en önemli tarımsal ihracat ürünü olan fındık ürünü ile ilgili, hasatla birlikte piyasa fiyat istikrarı ve TMO müdahalesi hususunda tereddütlerin ortaya çıktığının görüldüğünü belirttiler.

Bakan PAKDEMİRLİ tarafından, “Görevlendirildiği tarımsal ürünlerle ilgili piyasa düzenleme görevini başarıyla yürüten Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından; 2018 yılı ürünü fındık piyasasını düzenlemek için gerekli hazırlıklar yapılmış ve fındık üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması için her türlü önlem alınmıştır” açıklaması yapıldı.

Alım politikalarına ilişkin açıklamalar şu günlerde yapılacaktır. Tablo çok açık; serbest piyasada fındık fiyatları TMO müdahalesi olmadan da arz-talep’e göre 12-12,5 bandına oturmuştur. Hatta 57 randıman gelen fındıkların 13 TL’den alıcısı olduğunu görüyor, duyuyoruz. TMO denge görevini şu an için fiyat açıklamadan da yapmış görünüyor.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar