5.06.2024

Kurupelit Marina'nın ÇED'i yapıldı

Kurupelit’teki Marina'nın, bir bölümü ticaret alanı yapılmak amacıyla doldurularak genişletilecek ve ek bir mendirekle yeniden marinaya dönüştürülecek.

Tamam kabul ediliyorum

Kurupelit'te denizin doldurulmasıyla, dere ağzında marina yapılması zaten yanlıştı.

Yusuf Ziya Yılmaz'ın Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu döneminin alışkanlık haline gelmiş ''Ben yaparsam olur'' anlayışının sonucu olarak o bölgede yaptırılan marina alanı, deniz hareketlerinin bir sonucu olarak, yaptırıldıktan bir süre sonra kumla dolmaya başladı.

Yusuf Ziya Yılmaz döneminde marina alanına dolan kumlar, dip taramasıyla temizleniyordu ancak, Mustafa Demir döneminde pahalı bir işlem olduğu gerekçesiyle tarama yapılmasından vazgeçildi.

Dolayısıyla marina kullanılmaz hale geldi.

Mustafa Demir, ''Marinayı toprakla dolduracağım'' dedi ve görev süresi boyunca bunda da ısrar etti.

Büyükşehir, doldurma işlemi için bir proje de hazırlattı.

Proje mahkeme duvarına tosladı haliyle.

Ve fakat.

AK Parti iktidarları döneminde alışkanlık haline gelmiş olduğu gibi, mahkeme duvarına toslamış marina projesiyle ilgili karar, hazırlanan yeni bir projeyle aşılmaya çalışıldı.

Büyükşehir yönetimi, Kurupelit ve dolayısıyla Samsun kararlı duruşunu aşamayınca, marinanın bir kısmını toprakla doldurarak genişletilmesi suretiyle yapılması için uygulamayı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına devretti.

 

AYNI ŞEYİ YAPARAK

FAKI SONUÇ ALMAK

Bakanlık, bir şirkete proje hazırlatmış.

Uygulanması için de dün marina alanındaki Büyükşehir'e ait itfaiye binasının zemin katındaki düğün salonunda CED toplantısı organize etmiş.

Uzmanlar, ''Yeniden marina yapacaksınız maden, neden dolduruyorsunuz?'' diyorlar.

Ki;

Tasarruf tedbirlerinin uygulamaya konulduğu ve ülkemizde herkesin yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşlarının da kemer sıkması gerektiğinin söylendiği bu günlerde 8 milyon dolara mal olmuş Kurupelit Marina'da, yine milyonlarca dolar daha harcanarak yeni bir marina yapmanın anlamsızlığına işaret ediyorlar.

Bir işte anı şeyi yaparak, farklı sonuç alınamayacağını söylüyorlar yani.

 

BU BİR RANT PROJESİ
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Samsun Şube Müdürlüğü tarafından, yüklenici firmaya hazırlatılan proje için ÇED toplantısında, yöre halkının yanı sıra Samsun'daki Sivil Toplum Örgütlerinden çok sayıda katılımcı vardı.

Toplantıya katılan ve söz alan herkes, hemen hemen aynı fikirde buluşarak, bir şirkete hazırlatılan projenin uygulanmasına karşı çıktıklarını dile getirdiler.

En çarpıcı tespiti de 31 Mart seçimlerinde CHP'nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Cevat Öncü yaptı.

Öncü, konuşmasına ''En son söyleyeceğimi peşin olarak söyleyeyim, bu proje, bir rant projesidir. Bunun içinde uygulanamaz ve yaptırılamaz'' dedi.

Zira, sahiden de marina projesiyle halkın ortak kullanım alanı olan Samsun sahilinde bir şirkete para kazanması için tesislerin yapılması için proje hazırlatılıyor.

Ki;
Yusuf Ziya Yılmaz döneminde, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile İlkadım İlçe Belediye Başkanlığı arasındaki anlaşmazlığın sonucunda yaptırılan Kurupelit’teki marina da rant düşüncesi yoktu ancak, bugün ÇED’le gündeme gelen proje, Cevat Öncü’nün de işaret ettiği gibi tam anlamıyla rant kokuyor aslında.

Olacak iş değil ama burası Türkiye oluyor böyle şeyler maalesef.

Bu arada Cevat Öncü ayrıca, İMO Şube Başkanı iken, marina projesini OTDÜ'deki akademisyenlere incelettiklerini, denizin doldurulmasıyla kazanılan alanlarda olduğu gibi Kurupelit Marina'nın da zamanla kıyı oyulmalarına sebep olacağının anlaşıldığını söyledi.

Ki;

Dereköy'deki balıkçı barınağı nedeniyle Taflan ve Çatalçam'da sahillerinde kıyı oyulmaları nedeniyle 10 binlerce metreküp toprak alan yok olmuştu.

Taflan ve Çatalçam'daki kıyı oyulmaları nedeniyle sahillerini kaya dolgularla tahkimi nedeniyle de ince kumla dolu kilometrelerce uzunluğundaki ince kumla bezeli plajlar da kullanılmaz hale gelmişti.

 

HALK KARŞI ÇIKTI

ÇED toplantısının yöre halkı ve STK temsilcilerinden oluşan katılımcılarının tamamı, ''Samsun halkının nefes alabildiği ender alanlardan olan marina alanımıza ve dolayısıyla sahilimize dokunmayın'' diyerek karşı çıktıkları Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısına, projeyi savunacak tek bir kişinin ve kuruluşun katılmaması ise ilginç bir durumdu.

Burada şu soru öne çıkıyor haliyle.

ÇED'de halk,''İstemeyiz'' dedi demesine de, Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Samsun Şube Başkanlığınca, CED'a dair rapor, Bakanlığa nasıl bir notla bildirilecek.

Raporun Bakanlığa  ''CED'i düzenledik'' notyla ulaşacağı muhakkak.

Ancak, rapora, ''Yöre halkı projeye şiddetle karşı çıkıyor'' notu eklenecek mi?

Ayrıca, toplantı sırasında dağıtılan ve katılımcılar tarafından imzalanan itarazlara dair başvuru dilekçeleri de Bakanlığa ulaştırılacak mı?

Bütün bu ayrıntıları merak ediyorum.

CED toplantısına dair hazırlanacak raporun en can alıcı noktası budur zira.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar