23.06.2019

Yatırımcılar Samsun’dan neden kaçıyor

Önce Orhan Cazgır’ı kaçırdılar.

Sonra Fehmi Yıldız’ı.

Orhan Cazgır, fabrikasını Çorum’da..

Fehmi Yıldız da İzmit’te kurdu.

Ki; Yıldız Entegre, faaliyet gösterdiği orman ürünleri sektöründe ülkemizin yüzakı kuruluşlardandır.

Cazgır’ da, Yıldız da, fabrika kuracakları araziyi bulamadıkları için benzer nedenlerle uzaklaştılar Samsun’dan.

Samsun Makine Sanayi’de, yakın bir geçmişte dükdil boru tesisini Adana’ya taşımıştı.

Dün Vahap Çelik’le sohbet ederken,’’Elimi tutan olursa, malımı mülkümü yarı fiyatına satacağım’’ diye konuşunca, ‘’Samsun’da, bir yatırımcıyı daha küstürülmüş’’ diye düşündüm.

Uzun süredir Vahap Çelik’in AVM yatırımı konuşuluyor Samsun’da.

AVM’nin yeri tartışma konusu oldu önce.

Kültür alanı olarak ayrılmıştı o arsa.

Bütün şehir uygulaması başlayınca, Taflan, Çatalçam ve Altınkum için gerekli imar düzenlemeleri yapılırken, Büyükşehir Belediyesi Atakum’un tamamını düzenleme kapsamına aldığında, Türk-İş eğitim tesislerinin olduğu alan gibi Vahap Çelik’in AVM yaptığı alan için de yeni tanımlar getirildi.
Mimarlar Odası da haklı olarak konuyu mahkemelere taşıdı.

Ancak, tartışma da bu konuda değil de, daha çok, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci,’nın AVM’ye ortak olup olmadığı şeklinde yapılıyor şu sıralar.

Vahap Çelik’e ’’Deveci ortağın mı?’’ diye sordum zaten.

‘’Ne alakası var, ortak olsam bana bunu yapar mı?’’ diye bir cevap aldım ki, biliyorsunuz AVM’nin yanındaki ek inşaatı durdurmuştu Deveci.

Zekeriya Fırat’ın, Vahap Çelik röportajını gazetenin sayfalarında okursunuz ama ben dahaziyade, Vahap Çelik özelinden, Samsun’da yatırımcılara çıkarılan zorluklara değinmek isterim.

İnsan hafızası 27 günde unutuyormuş ancak gazete sayfalarına haber olması nedeniyle unutulmayan anekdotlar da var.

Güral ailesinin otel yatırımından vazgeçmesi gibi.

Kütahya ve Güral Porselen’in sahibi olan Güral ailesinin Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün bulunduğu alanda yapmayı planladığı otel yatırımından neden vazgeçtiği halen tam olarak anlaşılamadı ama aile adına ‘’Samsun’da yatırım yapılmaz’’ şeklindeki açıklama hafızalarımızdaki yerini koruyor hala.

Vahap Çelik’in, ‘’Bin kişiye iş verilecek yatırımım konuşuluyor, İlkadım’da Yimpaş’ın yanındaki arazide hastane kuracaktım, her şeyden vazgeçtim, neyim varsa satıp gideceğim buralardan’’ diye konuşması yatırımcılara zorluk çıkarıldığı yönündeki iddiaları güçlendirir özellik taşıması bakımından düşündürücüdür.

Vahap Çelik’in, yatırım yaparken çıkartılan zorluklar nedeniyle küstürüldüğü anlaşılıyor.

Bu küskünlük O’nu Samsun’u terk etme noktasına kadar da getirmiş ancak,

Vahap Çelik’in Samsun’da yatırım yaptığı için pişman edilen ilk yatırımcı olmadığını biliyorum ama son yatırımcı olmasını dilerim.

 

 

ETİKETLER; yatırımcı sanayi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar