İnşaat sektöründe iflaslar başladı

İnşaat sektörü tarihinin en sıkıntılı günlerini yaşıyor. Kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle daire satışlarında durgunluk yaşanırken, kira fiyatlarında ise artış devam ediyor.

info@karadenizekonomi.com / 5.09.2024

İnşaat sektöründe iflaslar başladı

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, artık durumun sürdürülebilir olmaktan çıktığını belirterek “Yüksek faizler nedeniyle müteahhit daire satamıyor. Sektörde iflaslar var, ancak önlem alınmazsa daha çok iflas haberleri alacağız” dedi.

DAİRE YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI

Konut kredi faizlerinin yüksek olmasından dolayı daire satışlarında durgunluk yaşandığını belirten Burkay Güçyetmez, insanların paralarını konuta değilde faize yatırdığını söyledi. Konutun yüksek faizler nedeniyle yatırım aracı olmaktan çıktığını söyleyen Güçyetmez, “İnsanlar enflasyona karşı parasını bankaya koymayı tercih ediyor. Faizler düşmeli ki insanlar inşaata, konuta dönsün. Sektör içaçıcı görünmüyor, hiç böyle bir dönem görmedik. Eskilere de soruyoruz, onlar da aynı fikirde” dedi.

ALIM GÜCÜ YOK

İnşaat sektöründe ciddi sıkıntılar yaşanırken, Organize Sanayinin de sıkıntılı olduğunu dile getiren Güçyetmez şunları söyledi:”Üretim olmadığı yerde iyileşme beklemek hayaldir. Faizleri yükselterek, üretimi durdurarak ekonomi düzelmez. İnşaat sektörü hareketlenmeliki, alt sektörlerde hareketlensin, işçi, emekçi iş çalışsın. Şu anda sektörde büyük bir durgunluk var, böyle devam ederse iflas haberlerini sık sık almaya başlarız. Müteahhitler ellerindeki mevcut daireleri satamıyor. Müteahhit yüksek fiyat istiyor değil alım gücü yok.”

DAİRE FİYATLARI YERİNDE SAYIYOR

Artık çalışan karı kocanın bile konut sahibi olmasının mümkün olmadığını dile getiren Güçyetmez, bunun da kira fiyatlarına yansıdığını söyledi. Güçyetmez, “Faizler hem yüksek hem de artık bankalar belli oranda konut kredisi veriyor. Eskisi gibi değil. Bahar yaz dönemi inşaat sektörünün pik yaptığı dönemlerdi, okullar açılmadan insanlar konut alırdı. Yerinde dönüşüm kararı da çıktı, bu bile sektörü ateşlemeye yeterdi. Ancak 5-6 aydır daire fiyatları yerinde seyretmesine rağmen satış yok gibi. İnsanların alım gücü düştü. İnsanların konut sahibi olmasının önünü açacak önlemler alınmalı. sektör kötü durumda” diye konuştu.

MEMURLAR GELMEK İSTEMİYOR

Konut satışlarındaki durgunluğun kira fiyatlarına artış olarak yansıdığını, geçen seneye oranla kira fiyatlarında yüzde 60-70 oranında artışlar olduğunu dile getiren Güçyetmez şöyle devam etti:”Durum sürdürülebilir olmaktan çıktı. Kira fiyatları nereye kadar artacak? 50 bin lira mı olacak? Yüksek kiralar nedeniyle Gaziantep’e öğretmen, doktor, savcı, memurlar gelmek istemiyor. Üstelik depremden sonra insanlar zaten moralsiz, asrın felaketinin psikolojik ve sosyolojik etkileri sürüyor.  Buna bir de ekonomik sıkıntılar eklenince toplumda intihar vakaları, şiddet ve cinnet olayları artmaya başladı. Barınma sorunu önemli, temel ihtiyaç. İnşaat sektöründe sıkıntı bu şekilde giderse işsizlik daha da artacak, müteahhitlerin iflas haberleri ardı ardın gelecektir. Bir an önce sektörü canlandıracak önlemler alınmalı” şeklinde konuştu. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar