6.11.2024

Benimde ufak bir bahçem olsa da üzerine ufak bir yer yapsam (diyenler)

Çok geç kalınmış bir konuyu kaleme alıyorum. Özellikle karantina dönemlerinde hepimiz evlerimizde kaldık, köyümüzün veya müstakil yaşamın değerini anladık.

E beş parmağın beşi bir değil. Kiminin köyde yeri yok kiminin müstakil evi ve bu nedenden dolayı ufak bir hobi bahçem, bungalovum, köy evim vb. olsun diyenlerin bu uğurda yaşadıkları sıkıntıları ve bunlara karşı nasıl önlem almamız gerektiğine dair ipuçları vereceğim sizlere.

Geçtiğimiz dört sene boyunca en çok popüler olan satılık gayrimenkul tipi üzerine ev yapılabilir olan imarsız tarlalardı. Bu tarlalar imarsız olduğu için imarlı arsalara göre oldukça uygun oluyor ve ilerleyen zamanlarda imara gireceği için oldukça kâr getiren bir yatırım aracına dönüşüyordu. Fakat insanlarımız eksik bilgi ve yönlendirme sebebi ile bu imarsız tarlalardan beklentilerini karşılayamadılar. Hayallerinde ki o ufak bahçe evini yaptıktan sonra yıkım kararı ile karşılaşanlarından tutunda daha bir çivi dahi çakamayanlarına kadar çok fazla kişi hayal kırıklığına uğradı. Siz sevgili okuyucularımızın bu durumları yaşamamasını istediğim için bilmeyenler için tek tek anlatacağım. Bilenler bilmeyenlere anlatsın J.

İmarsız tarla dediklerimiz belediyenin yapı izninin olmadığı ve altyapı çalışmalarının planlı bir şekilde hazırlanmadığı ölçüleri ve sınırları belli olan toprak parçalarıdır. Eğer imarsız bir tarla alacaksanız ve üzerine ev yapma hayalleriniz var ise madde madde anlatmaya başlıyorum.

 Bütün tarlalara üzerlerinde belediyeden veya bakanlıktan ekstra bir izin verilmediği müddetçe yapı yapılması yasaktır Ancak ;

  1. Belirtilen tarla köy yerleşik alanı içerisinde ise bu tarlaya ev yapılabilir elektrik ve su alabilir. Bu tarlaların 150m² taban oturumu sınırı 250m² toplam inşaat alanı sınırları vardır.
  2. Aldığınız tarla 5000m² den büyük ise, tapuya cins değişikliğinden başvuru yapılır ve eğer gelen sonuç olumlu ise yine 250m² ev yapma izniniz oluşur.
  3. Aldığınız arazi için belediyeye özel imar başvurusunda bulunaraktan yapı yapma izni oluşturabilirsiniz. Ancak bu başvurunun kesin bir sonucu olmadığını şimdiden belirtmek isterim.
  4. Aldığınız arazi kesinlikle kadastro yoluna cephe olmak zorunda diğer türlü asla ne ev yapabilirsiniz ne de yapmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Diğer türlü yola kadar olan tüm parsellerden tek tek yazılı bir izin almanız gerekmektedir. Çok fazla insanımız yola cephe gözüken yerleri satın alaraktan doğru bir şey yaptıklarını zannederekten dolandırıldı. Bunun sebebi tarlanın önünde ki yolun kadastro yolu değil köylünün zaman içerisinde gide gele oluşturduğu yol olmasından dolayıdır.

Eğer hisseli bir yer aldıysanız diğer tüm hisselerde yazılı olarak izin(muvafakatname) almanız gerekmektedir. Diğer türlü ifraz işlemi (araziyi bölme) yapmadan ev yapamazsınız bunun içinde yine diğer hissedarların rızası gerekmektedir.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar