30.09.2024

EİDS (Elektronik İlan Denetleme Sistemi) nedir? Ne zaman yürürlüğe girmiştir?

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte 31 Ağustos 2023 tarihinde yapılan değişiklikle ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama yükümlülükleri getirilmiştir.

Bu doğrultuda, ilk aşamada, taşınmaz ilanı vermek isteyen gerçek veya tüzel kişilerin kimlik doğrulamaları, ilan platformlarının entegrasyonu ile Ticaret Bakanlığımız bünyesinde kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren yapılmaya başlanmıştır. Kimlik bilgilerini doğrulamayan kişiler ilan platformunda ilan girememektedir.

Peki bu durumun doğurduğu olumlu veya olumsuz sonuçlar nelerdir? İleri durumlar da nelere sonuç doğuracaktır?

Sektöre yaklaşık 10 senesini vermiş bir uzman gayrimenkul yatırım danışmanı olaraktan ilk olarak konunun ‘’EMLAKÇI’’ dünyasına olacak etkilerini yazmak isterim. İlk olarak etkisini hissedeceğimiz konu, halk arasında çantacı, simsar veya ayakçı tabirleri ile dile getirilen resmi olarak hiçbir belgesi olmayan, bu işin vergisini ödemeyen bir ofise sahip olmayan veya bir ofise bağlı çalışmayan gayriresmi EMLAKÇILAR artık internet üzerinden herhangi bir gayrimenkul ilanı veya tanıtımını paylaşamayacaklar. Bu durum emlak dünyasında ki gereksiz bilgileri bazı bölgelerde ki fahiş fiyatlandırmayı ve emlakçılara bakış açısını değiştirecek köklü bir değişimdir. Bu sayede emlakçılık mesleği artık olması gerektiği gibi gayrimenkul danışmalığı sistemine çok daha iyi uyum sağlayacaktır. Meslek dalımızda profesyonellik ve hizmet kalitesi artacak ve güven problemleri azalacaktır. Bu oluşan durum hem gayrimenkul danışmanını hem alıcıyı hem de satıcıyı olumlu anlamda etkileyecektir.

Rayiç bedelcilere artık son! Dikkatli olunması gereken durumlar!!

Önceki alışıla gelen sistemde yayınlanan ilanın satılan gerçek rakamları ile devlete beyan edilen satış rakamları(kredili satışlar hariç) ciddi bir uçurum söz konusuydu. Gelir vergisini veya tapu harcını az ödemek isteyen mülk sahipleri rayiç bedelin çok az üstüne satış göstererek kâr elde ettiğini zannederek gelecek satışlarda ki ipotekli satışlara büyük bir şekilde engel oluyorlardı. Artık ilana koyulan gayrimenkul ilanları e-devlet üzerinden onaylı olmak şartı ile ilana koyma zorunluluğu geldi.  Bu sistem sayesinde gösterilen satış rakamı ile ilan rakamı arasında olan uçurumlar farkedilecek ve denetime girecektir.

Peki EİDS e-devlet onayı nedir? Emlakçıya yetki nasıl verilir? Emlakçı ile çalışmayan mülk sahipleri gayrimenkullerini nasıl ilana atabilir?

Tamamen elektronik bir sistem olan EİDS e-devlet üzerinden kişilerin iki aşamalı kimlik onayından sonra, ilana atmak ve attırmak istediği gayrimenkulü seçerek bir yetkilendirme sürecine girer. Eğer bir gayrimenkul danışmanı ile çalışmak istiyorsa, gayrimenkul danışmanının sahip olduğu Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’ndeki yetki numarasını seçtiği gayrimenkul üzerinden devlete bildirir ve gayrimekul danışmanını portföy ile ilgili sorumlu danışman haline getirir. Bu sayede gayrimenkul danışmanı belirtilen süre içerisinde mülk sahibinin gayrimenkulüne yetkili olarak çalışmaya başlar.

Peki bir gayrimenkul danışmanı ile çalışmak istemeyen mülk sahipleri ne yapmalı?

Yine aynı sistem üzerinden ilana koymak istediği gayrimenkulün kendine ait olduğunu e-devlet sistemi üzerinden kendi adına ilana atabilir.

İşlerden iyi anlayan halaoğlu, amcaoğlu, teyzekızlarına artık son!!

EİDS sayesinde gayrimenkul danışmanı ile çalışmak istemeyen kişiler. Sadece 1.derece akrabaların (anne-baba-eş-çocuklar) gayrimenkullerin ilanlarını yayınlayabilecek.

15 eylül 2024’de uygulanmaya başlayan sistem 1 Ocak 2025’te tamamen başlayacak.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar