15.03.2025

Rusya’nın savaş ekonomisi

2019’da Rusya ekonomisini şu sözlerle yansıttım:

Rusya  2008  Krizine  %  6  büyüme  ortalamasıyla  girdi. Slogan  “Yapan /Yaptıran   Ekonomik  Güç “olarak  belirlendi...

Rusya, 2020 ‘lerde “ 21.yy’ı Yönlendiren Dünya  Gücü “ olacaktı.

Dünya  Ekonomi Krizi, Rusya’da  devletin    kolunun   çok ama   çok  uzamasına   yol  açtı.  “Yeniden  Devletleştirme”   dönemin parolasıydı.

Krizin    kapıyı çaldığı  fark  edilmedi ! “  Kriz  “  ve  “  Rusya  “  sözcüklerinin  yanyana  kullanılması  yasaklandı.  Anti-kriz   önlemlerin  kullanıldı “ Yüksek “  tutulan  bir   ruble, Başkan için  bir  “güç sembolü’’  oldu.Kural;  tekelleşmiş  bir  yapı,   kişiye özgü kârlar, ‘’devletleştirilen’’ zararlardı.    

Yeni  dönemde ,  3  endemi,  yolsuzluk , hukukun  yokluğu ve  sansür oluştu... 

Ama “Dün ”  ile  “Bugün“   arasında  insanların artık kaybedeceği  çok  fazla.   Kişi başına   ortalama  geliri  10  yılda  duble  oldu  ve   12  bin  $ ‘a  ulaştı.    

Öngörülmeyen, tehlikeli ve kararsız  bir  döneme  girildiği   kesin...  

Ve 2025’de Rusya’da yapı tümüyle bir ‘’savaş ekonomisi’’ne dönüştü. 2.1 Trilyon $’lık ekonomik  büyüklüğün artık yüzde 11’i savunma bütçesi. Askerlik teşvikinde  kişi başına 30 bin $ ödeniyor. Ölüye tazminat 150 bin $. Kaynak, Rusya Varlık Fonu. ‘’Askerlik’’ yeni mesleğin adı ve artık işsizlik yok, 1,2 milyon işgücü açığı var. Her ay 10.000-30.000 genç profesyonel askerliğe yazılıyor. Bu eylem,Nazi Almanya’sının 1935-9 dönemini o denli andırıyor ki...

Savaş ekonomisi kendi yapısını yaratıyor. Büyüme hızı % 4.1.  2025 için  % 1.2’ye düşüş öngörülse de,  buna aldırmayın. Çünkü savaş harcamaları, ekonominin yeni itici gücü. Kefen paralarından analar / babalar işyeri kuruyor.

Savaş zenginleri artıyor... Başkan’ın yakını olan bir avuç adamın serveti 360 milyar $ olarak kestiriliyor.Ne tasa...Kişi başına ortalama gelirler de artıyor. Bu 15 bin $’ı aşmış durumda. Carnegie Enstitü’sünün sözleriyle ‘’Savaş eksenli bir büyümede görünmeyen o kadar çok kalem var ki...’’

Ülkeye uygulanan ambargo hiçbir şekilde etkili olmadı...2024 ‘de bu ülke 108 milyar $ doğal gaz sattı. Alımda ve satımda artık en büyük ticaret paydaşı Çin.

1200 yabancı sermayeli kuruluşun çekip gittiği ekonominin tüm kumandası artık  Bay Başkan’ın elinde. Kişi eksenli bir yatırım ve ticaret  yönlendirmesi yapılıyor.

CEPA’nın ifadesiyle ‘’Bugün değil ama bu savaş bittiğinde ekonominin sorunları azgınlaşacak.’’   

Bay Başkan noktalasın: ‘’Genel hatlarıyla aldığımız sonuç iyi...’’

Bir yere varmak isterim: Rusya uzmanı, dostum Doç. Dr. Muhittin Tolga Özsağlam yıllardır tahlillerinde Rusya’nın sıcak denizlere açılması zorunluluğuna değinir. Savaş ekonomisiyle etle tırnak olmuş Rusya için Ukrayna’nın kıyıları yaşamsaldır,Karadeniz kıyılarından vazgeçmesi olanaksızdır.

Mahmut Şenol ve Büyükelçi Şefik Onat ikilisinin gerçekleştirdiği  o nefis Elçiye Zeval Olmaz podcast programında olduğu gibi diplomasiye keşke alan kalsaydı.

Don Kişot’un Sancho Panzo’ya söyledikleri, 400 yıl sonra da gerçektir:

-3 devle savaşıyoruz: Adaletsizlik / Korku / Cehalet...      

 

Yaşar Kemal usta diyor ki: Ne var ne yok Sait (Faik)’’ dedim. ‘’Hikaye yazıyor musun?’’ , ‘’Yok’’ dedi, ‘’yaşıyorum’’ Hüzünlü, ılık,insan sevgisi dolu hikayelerini Sait yazmaz,yaşar.Sait bir dertli, kötülüklerden,aşağılıklardan, dünyadaki cümle bayağılıklardan, kirden iğrenen bir ademoğludur. O daima iyiliği söylemiştir.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar