10.09.2022

Doğalgaz ve elektrik zammında sanayici çaresiz

Anadolu’da, Karadeniz Bölgesi’nde görüştüğümüz tüm sanayiciler, ‘Doğalgaz ve elektrik zamları sonrası maliyet hesabı yapmaz duruma geldik’ diyor.

Anadolu’da, Karadeniz Bölgesi’nde görüştüğümüz tüm sanayiciler, ‘Doğalgaz ve elektrik zamları sonrası maliyet hesabı yapmaz duruma geldik’ diyerek ekonomi yönetiminden zamlar yerine üreten kesimi rahatlatacak ekonomik paketler beklediklerini ortaya koyup tepkilerini dile getirdiler. Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak sanayicinin sesini manşetimizden verdik. Sanayicinin ortak açıklaması şu şekilde yansıdı: EPDK’nın sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50,8, BOTAŞ’ın ise yine sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 49,5 zam açıklaması sanayiciyi zora soktu. Sektör temsilcileri, sanayicilerin artık maliyet hesabı yapmakta çaresiz kaldığını söyledi.

EPDK ve BOTAŞ, açıkladıkları tarifelerle 1 Eylül’den geçerli olmak üzere elektrik ve doğalgaza zam yaptı. BOTAŞ, Eylül 2022 tarifesinde konutlara dağıtılan doğal gaza yüzde 20,4, sanayiye yapılan dağıtıma yüzde 50,8, elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza ise yüzde 49,5 oranında artış yapıldı. KOBİ’lerin kullandığı gaza uygulanan artış ise yüzde 47,6 olarak belirlendi. Fiyat artışlarına gerekçe olarak, uluslararası enerji fiyatlarının yükselişi gösterildi. EPDK ise konut elektriğine yüzde 20, sanayi abone grubuna ise yüzde 50 oranında zam yaptı. EPDK açıklamasında Rusya-Ukrayna savaşı ile ortaya çıkan enerji fiyatları artışına dikkat çekildi.

Son zamları yorumlayan sektör temsilcileri ve sanayiciler, maliyet hesabı yapmakta zorlandıklarını ve müşterilerine de fiyat veremediklerini ifade ettiler. Enerji zamlarının sanayiciye ağır bir yük olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, güncellemelerin yeniden değerlendirilmesini istedi.

 

YENİ KGF PAKETİNİN BÜYÜKLÜĞÜ 420 MİLYAR LİRAYA ÇIKABİLİR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, önceki gün sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda yeni bir Hazine Destekli Kefalet Paketi çalışması yürütüldüğünü açıkladı. Bakan Nebati, açıklamasında Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında bugüne kadar uygulanan destek paketlerinin, teminat eksikliği bulunan işletmelerin finansman ihtiyaçlarını karşılaması hususunda önemli bir işlev gördüğünü kaydetti. Dünya Gazetesinden Ankara’da deneyimli muhabir arkadaşımız Hüseyin Gökce, haberinde paketin ayrıntılarıyla ilgili şöyle bir haber yapmıştı:

Ekonominin lokomotifi olan KOBİ’leri odağına alan bir anlayışla kurgulandığına dikkat çeken Nureddin Nebati, “Teknik çalışmaların tamamlanmasına müteakip hazırlanan paketin kullandırım koşulları ve diğer tüm detayları kamuoyumuzun bilgisine sunulacaktır” ifadelerini kullandı.

Resmî Gazete’de 13 Ağustos’ta yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile KGF kefalet üst limiti 500 milyar liradan 1 trilyon liraya yükseltilmişti. Bu değişiklikle birlikte, KGF’nin kefalet verebileceği kredilerin toplam tutarı 500 milyar liradan 1 trilyon liraya çıkarılmıştı. 5 Eylül itibarıyla KGF aracılığıyla verilen kefaletin toplam tutarı 582 milyar lira. KGF’nin kefalet sınırı da 1 trilyon lira. Buna göre Bakan Nebati’nin bahsettiği paketin büyüklüğü 418 milyar liraya kadar çıkabilecek.

 

FINDIK PİYASASI ERKEN ISINDI

2022 fındık sezonunun zor geçeceğini, özellikle iyi geçmesi için TMO alımlarının hızlı olması gerektiğini TMO’nun çok rekolteli bir yılda en az 150-200 bin ton kabuklu fındık alması gerektiğini en büyük alıcı Ferrero firmasının alım fiyatını açıklayarak piyasadan hızlı mal çekmesinin önemini çizdik. Ferrero firması beklenen açıklamayı yaparak fındık alım fiyatını hükümetin açıkladığı fiyatların 6 TL altında açıklayarak 48 TL olarak duyurdu. 44-45 TL olan serbest piyasa fiyatları açıklanan 48 TL fiyata rağmen yukarı çıkmadı. Nedenini sorduğumuzda Ferrero firmasının fiyatı açıkladığı ancak alım yapmadığını, uygulamaya geçmediğini, bu nedenle fiyatların çıkmadığını ticaret grubu mensupları anlattı. Bankalarda finansman erişim sorunu yaşayan yerel sanayiciler, ticaret grubu fındık sektöründen yapısal sorunların devam ettiğini, fındıkta günü kurtarmak seneyi kurtarmak değil; geleceği kurtaracak politikalara ihtiyaç olduğu ve Türk fındık sektörünü güçlü tutacak adımlar beklediklerini ortaya koydular. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Rekabet Kurumu’nu Ferrero’ya karşı göreve davet etti. Aynı çağrı, ortak açıklamayla Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanıyla, Ordu Ticaret Borası Başkanından geldi. En son Rekabet Kurumu Ferrero’yu ve fındık piyasasını araştırdığında sonuç raporunda şu açıklamalar gündeme geldi: Güçlü alıcılar karşısında güçlü satıcılarımız fındık piyasasında yok. Fındık sektöründe yerel sanayicimiz haksız rekabetle karşı karşıya kalmasını sağlayan şartların ortadan kaldırılması fındığın yetiştiği her yerde lisanslı depoların hayata geçmesi, Giresun’da kurulan lisanslı fındık depolarının fındığın yetiştiği her yerde hayata geçmesi gerektiği gibi konular ön plana çıkmış o günden bugüne bu sorunlar için bir adım dahi atılmamıştı. Maalesef şimdi Rekabet Kurumu her yıl olduğu gibi tekrar fındık piyasasında şikayetleri incelemek için çalışma yapacak sonuçları farklı olur mu hep beraber göreceğiz.

Haftanın Sözü

Deneyim başınıza gelenler değil, başınıza gelenlerle ne yaptığınızdır.

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar