12.03.2022

Gerçekten yağ krizi var mı?

Covit-19 sürecinden kurtulmadan Rusya-Ukrayna Savaşının çıkması Türkiye piyasası ve finansal varlıklarını olumsuz etkiledi. Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaştan dolayı bu iki ülkeden sonra en çok zararı Türkiye ekonomisinin gördüğü çok açık bir gerçek.

İki ülkeyle olan başta buğday, inşaat sektörü ve turizm gelirleri noktasında Türkiye ekonomisi bu süreçten zarar görmeye başladı. Sabah akşam artan akaryakıt fiyatları yükselen enflasyon, piyasaların rahatlaması için atılması gereken adımların piyasaya yansımamasını konuşurken şimdi de yağ fiyatlarının 90 TL’den 200 TL‘yi bulan fiyatlara ulaşması her konu olduğu gibi fırsatçılık yapanların ve halkımızın panik yapması yağ fiyatlarını tavan yaptırdı. Biz de Karadeniz Ekonomi olarak gazetemizin manşetini yağ krizine ayırdık, gerçekten yağ krizi var mı taraflara sorduk. En yakın kaynak olarak da Altaş Yağ Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Altaş’a editörümüz Soner Özdemir sordu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden dolayı Türkiye’de yağ krizi patlak verdi. Bazı derneklerin birkaç aylık yağımız kaldı, şeklindeki açıklamaları vatandaşı paniğe sürükledi. Vatandaşlar market raflarına akın etti. Peki gerçekten yağ krizi var mı? Stoklarımız ne durumda?

Rusya’nın Azak Denizi’ndeki Türkiye’ye ait olan ve yağ taşıyan yaklaşık 22 geminin çıkışına izin vermemesi Türkiye’de yağ krizini fitilledi.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’nin Ticaret Bakanlığı’na stoklarda en fazla nisan ortasına yetecek kadar yağ kaldığını belirten yazı yazması ile yağ tartışmaları iyice büyüdü.

Haberler üzerine vatandaşlar, market raflarında neredeyse 5 kilogramlık yağ bırakmazken yağ fiyatları da ikiye katladı.

 

Altaş, “Türkiye yağsız kalmaz”

Ülkemizde ya sorunu olmadığını açıklayan Uğur Altaş, “Türkiye yağsız kalmaz, ülkede yetecek kadar ve daha fazla yağ var” dedi.

Rusya - Ukrayna savaşı ülkemizde yağ sektöründe endişe neden olurken vatandaşların zincir marketlerde fazla yağ alarak 3-4 aylık yağ stoğu yapması fiyatlarının aşırı yükselmesine sebep oldu. Diğer taraftan da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle ayçiçek yağı yüklü 4 gemi daha Rostov Limanı'ndan Türkiye'ye hareket etti.

Son günlerde vatandaşların aşırı yağ talepleri dolayısıyla artan yağ fiyatları hakkında konuşan Altaş Yağ Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Altaş, Türkiye’nin yağsız kalmayacağını ve artan fiyatların vatandaşların talebinden kaynaklandığını açıkladı.

 

Altaş: Arz-talep sonucu zamlandı

Yağ fiyatlarının aşırı yükselmesinin aşırı talepten kaynaklandığını söyleyen Altaş, “Ülkede yağ sorunu olmaz. Ülkemiz yağsız kalmaz. Talihsiz bir açıklama oldu. Açıklamanın amacı milleti paniğe sevk etmek değildi. Yanlış anlaşıldı ve basın yanlış yönlendirdi. İnsanlar yağ almak için sokaklara döküldü. Bu olmasaydı yağ fiyatları da artmayacaktı. Halkın yağ talep etmesi ve fazla yağ alarak stok yapması yağ fiyatlarını bir anda artırdı. Maalesef yağ fiyatlarını yükselten halkın yağa aşırı talebi. Bu olmasaydı 119 Liralık yağlar 200 Lirayı bulmayacaktı. Yağın 200 liralara çıkması vatandaşın yağa olan aşırı talebi. İnsanlar 2-3 aylık yağlarını stoğa aldılar. Arz-talep sonucu da yağlar zamlandı” dedi.

Marketlerin rekabet gereği ucuza satmak isteyeceğini belirten Altaş, “Marketler günah keçisi ilan edildi. Marketler bugünkü fiyatlardan alırsa pahalı satacak. Eski fiyatlarıyla devam edebilseydi şuan 130-140 liraydı. Marketler rekabet gereği daha ucuza satmanın peşinde. O yüzden kimse ürününü pahalı satmak istemez. Türkiye’de gıda terörü denilerek yanlış bir algı oluşturuluyor. Gerçekten yağı stoklayıp raflara koymayan ve stok yapan varsa gereği yapılsın. Ama çıkan yağ fiyatlarında kesinlikle perakendecilerin bir suçu yok” dedi.

 

Fındıkta ticaret borsaları fındık fiyatı yazmalı

2022 Yeni fındık sezonu öncesi son 3 sezondur fındık fiyatı yazamayan kotasında fındık olan tüm ticaret borsaları artık borsalara eskiden olduğu gibi fındık fiyatlarını yazmalılar. Ticaret borsaları fiyat yazmıyor ancak tüm üyeleri ışıklı tabela ile ayrı ayrı fiyat yazıyorlar. Yazarsın borsaya TMO’nun açıkladığı fiyatı, bir de serbest piyasada oluşan fiyatı herkes fiyatları görerek hareket eder. Borsalar fiyat açıklamayacaksa neden lisanslı depoları kuracağız veya seans salonlarını kuruyoruz. Bunun çözümü bakanlık istemiyor değil, işin doğrusunu yapmaktan geçiyor. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası eski başkanı Ömer Aydın, Karadeniz sohbetlerinde bu önemli konunun tekrar altını çizdi. Kafamızı kuma gömerek sorunları görmezden gelerek sorunların çözülmeyeceğini yetkililere yeni sezon öncesi hatırlatmakta yarar görmekteyiz, diyerek tarihe not düştü. Artık yetkililer bu sesi duyar diyelim.

 

HAFTANIN SÖZÜ

Şuna gerçekten inanıyorum ki, başarılı girişimcileri başarısız girişimcilerden ayıran şey sadece azimdir.

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar