23.04.2022

İş dünyasının sektörel kredilere ihtiyacı var

Covid 19 nedeniyle dışarıda hammadde ve lojistik; içeride kur, faiz ve finansman sorunlarıyla boğuştuğu bir yılı geride bırakan iş dünyasının yeni yılda öncelikli beklentisi istikrar ve güven ortamının oluşturulmasıydı.

Bu beklenti yerine gelmeden Rusya - Ukrayna savaşının çıkması bu savaşan iki ülkeden sonra en büyük zararı Türkiye ekonomisine veriyor. Uzun zamandır, finansmana erişimde zorluk çeken iş dünyasının sesini bu hafta Karadeniz Ekonomiye konuk olan (DESMUD) Başkanı Zeki Demirtaşoğlu’nun ağzından gündeme getirdik. “Ortak görüş KGF kredilerinin 60 Milyarın yetersiz olduğunu ekonomi yönetiminin acil olarak görmesi ve bu kredileri en az 200-300 milyara çıkarması ülke ekonomisinin menfaatine olacaktır” açıklamasını ekonomi yönetimi artık dikkate alarak gereken adımları atmalıdır. DESMUD Başkanı’nın bir önerisinde bu kredilerin sektörel krediler olarak verilmesi. Makine, İnşaat, tekstil, gıda böyle bir dağılım yapılmasının daha sağlıklı olacağı yönünde iş dünyasında bir mutabakat gözüküyor.

İş dünyasının 2023 seçimleri öncesi siyasetten beklentisi, istikrar, enflasyon, yatırım, adalet ve güven ortamının içeride ve dışarıda tesis edilmesidir. Dışarıda hammadde ve lojistik; içeride kur, faiz ve finansman sorunlarıyla boğuştuğu bir yılı geride bırakan iş dünyasının yeni yılda öncelikli beklentisi istikrar ve güven ortamının oluşturulması...

 

“Özel sektörün finansmana erişim kanalları kapandı”

Kamu bankalarının düşük faiz oranları vermelerine rağmen kredi kullandırmada iştahsız davranmaları ve özel bankaların yüzde 35’lere varan Faiz oranları vermelerinin iş dünyasının finansmana erişim kanallarını kapattığını kaydeden DESMUD Başkanı, finans sektörünün de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesinin en önemli beklentiler arasında yer aldığını ifade etti. 2022 yıl için güven ve istikrar beklentisine de işaret eden Demirtaş  “Ekonomik ve toplumsal refahı sağlamanın yolu, her şeyden önce güveni ve istikrarı artırmaktan, ülke risk primini düşürmekten geçiyor. Üretim ekonomisini temel alan, onurlu ve adil yaşam hakkını savunan, yargının tam bağımsızlığını ve hukukun üstünlüğünü tesis eden, kurumların bağımsızlığını esas alan, adil, şeffaf, hesap verebilir ve liyakat esaslı bir anlayışı benimseyen bir Türkiye bölgesel güç olabilir” ifadelerini kullandı. DESMUD Başkanı ülke genelinde sanayi bölgelerinin organize sanayi bölgeleri olarak gerekli altyapı eksikliklerinin giderilmesinin ülkemiz de yeni yatırımlar ve istihdamlar oluşturacağı gerçeğini görerek ülke genelinde önceliğin yatırım ortamının sağlanması ve sanayi bölgelerinin sağlam bir altyapı ile yatırımcıya sunulması öncelikli konu olmalı gerçek gündem ekonomi olmalı sözleri, aslında tüm üreten kesimin sözü olarak makalemizi tamamlamış olalım.

 

HAFTANIN SÖZÜ

Yüksek beklentiler her şeyin anahtarıdır."

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar