28.08.2022

Dünya: yanıyor / çoraklaşıyor /yok oluyor…

Dünyadaki kuraklık ‘’dünyanın en yeşil ve verimli alanı ‘’ olarak övünen ama sanayi kirliliğiyle bir dünya lideri olan  Avrupa’yı özellikle etkiledi.

Bu kıt’anın büyük bir kısmı  ‘’ciddi kuraklık ‘’ tehdidi altında. Kıt’a, 500 yılın en büyük kuraklığını yaşıyor. Buna karşılık  karar alıcılar + siyasiler  olayı görmekten/yorumlamaktan kaçınıyor. Bir tek İtalya Başbakanı Draghi sessizliğini bozmuş ve ‘’Bu kuraklık hiç şüphesiz küresel ısınmayla  bağlantılı ‘’ demiş. İtalya bu kuraklığa karşı ‘’olağanüstü hal ‘’ ilan eden tek dünya ülkesi. Oysa ABD, Kolorado Vadisi için ‘’ özel önlem ‘’ almakla yetiniyor.

Kuraklığının en önemli etkisi tarımsal üretim. Büyük düşüş yaşanacak.  Orman yangınları artacak...Hidroelektrik enerji üretimi azalacak…  Taşımacılıkta can damarı olan  nehirlerin suyu çekilecek  ve suyu  kuruyacak.

Almanya’da  yüzde 80  oranında mal ve girdinin  ulaştırma aracı olan Ren nehrinde su düzeyi 1 m’nin altında, artık taşımacılık yapılamıyor.  Dostum Mehmet Balcı Elbe nehrindeki kıtlığın habercisi ‘’Kıtlık Taşı’’ nı paylaşmış, 1616’da üstünde şunlar kazınmış : Beni görünce ağla…

Bunu 400-500 yılda bir tekrarlanan ‘’olağan’’ iklim salınım etkisi olarak görmeyin…. Kuraklık 2-3 yılda tekrarlıyor, artık ‘’olağan’’ bir iklim öğesi.  

Su kıtlığı,bu kuraklığı yaratan sanayi sektörü için en büyük alarm.  Gıda,madencilik, hidrolik enerji, konfeksiyon, dericilik ve  elektronik  sektörlerinde su ‘’olmazsa olmaz‘’ koşul. Sanayi, onca yıl Nasrettin Hoca örneği, hep bindiği dalı kesmiş.

Siyasetin ‘’ tepkisizliği ‘’ ise  dikkat çekici... ‘’Su tasarrufu ve su yönetimi ‘’çağrısı yaparsa,  halkta  panik yaratacağını varsayıyor, bu nedenle üç maymun’u oynuyor. 

Kuraklığın olumlu yanı ‘’susuzluğa  dayanıklı’’ bitki türlerini dünyasını keşfetmemize yaraması oldu. Bir protein kaynağı  olan ‘’amarant ‘’,  bir tahıl olan  ‘’fonio‘’, ‘’börülce’’, kök ve yumru  sebzesi   ‘’taro ‘’(gölevce)  ve  buğday çiminden geliştirilen ve çok yıllık bir tohum olan  ‘’ kernza ‘’ yakın zamanda  ekilir olacak.Kernza dışındaki bitkilerin tümü biliniyor, kamusal bellekte yeri var. Afrika’da zaten ekiliyorlar. Kuraklık, ‘’ atalık tohum’’ un önemini de kanıtladı.   

WRI adlı STK’nın  tanımlaması kanımca her şeyi söylüyor : İklim değişikliği köpek balığı ise  ‘’su’’  köpek balığının gösterdiği diştir…

Dostum Cenk Mutluyakalı’dan  Leonard Cohen‘in  şarkı sözlerini ödünç  alıyorum:

Herkes biliyor

Geminin su aldığını,

Herkes biliyor….

 

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar