29.08.2023
Bu kıtanın nabzını en iyi Latinobarometre verir. 1995’den bu yana her ay düzenli olarak kıtanın 17 ülkesinde vatandaşa kanaatlerini sorar.
Arjantin ön seçiminden sonra, geçen hafta Uruguay ve Ekvador Başkanlık seçimlerini yaptı. Seçimlerin sonucundan daha önemlisi her iki ülkede seçim kampanyalarının ‘’kanlı’’ geçmesiydi. O kadar ki, Ekvador’da 3 aday birbiri ardınca seçim kampanyası döneminde kurşunlanarak öldürüldü.
Bütün bunlar ister istemez ‘’ Latin Amerika’da Ne Oluyor? ‘’ sorusunu sordurdu. 21.yy’da demokrasinin yükseldiği yer olarak alkışlanan bu kıtada çarklar geriye mi dönüyordu?
Bu kıtanın nabzını en iyi Latinobarometre verir. 1995’den bu yana her ay düzenli olarak kıtanın 17 ülkesinde vatandaşa kanaatlerini sorar. Bu kamuoyu yoklamasının anlamlı yanı soru formatının aynı kalması. Bu nedenle, eğilimin ölçülmesi olanağını veriyor.
Buna göre, ‘’ demokrasi ‘’ nin bir rejim olarak tercih edilme eğiliminde düşüş var. Oran sadece % 45. Oysa 2015’de insanların % 60’ı demokrasiden yanaydı. Ancak bu düşüşün bir başka boyutu daha var: ‘’Otoriter’’ rejim arayanlar % 20’ye, ‘’ Benim için rejimin ne olduğunun önemi yok ‘’ diyenlerin oranı % 30’a yükselmiş durumda.
Evet, gençler için ‘’demokrasi her türlü rejime tercih edilen tek seçenek‘’. Ama kıtada geçmiş faşist iktidarları anımsamayan gençler için bu oran çok anlamlı çıkmıyor, bunun altını çizmek istiyorum.
Buna bir ek yapalım: Yoklamanın yapıldığı 17 ülkenin 15’inde ‘’ en popülar lider’’ otoriter uygulamalarıyla öne çıkan El Salvador lideri Nayib Bukela. Ama benzer uygulamlarıyla öne çıkan ne Ortega ( Nigarugua), ne de Maduro ( Venezuella) benzer bir oranı bırakın, hiç kabul görmüyor.
Nedeni var: El Salvador’da kişi başına gelir 4,200 $,enflasyon ve işsizlik yok gibi. Oysa Nigaragua’da 2,100 $’lık gelirle kıtanın en yoksul 2.ülkesi. Venezuella ise % 3000’ lik enflasyonu ve yoksulluk çizgisi altında yaşayan % 90 nüfusu ile dünyada bir ‘’ model olumsuz örnek ‘’durumunda.
Latinobarometre ‘’ demokrasinin günbatımı’’ ndan çok ekonomisini çözemeyen ülkelerde rejim çıkmazını anlatarak bizlere yaşamsal bir ders veriyor.
Dünya Değerler Endeksi, Profesör R. İnglehart’ın öncülüğüyle 1987’de başlatıldığında ‘’İnsanlar ekonomik değişimde nasıl davranırlar? ‘’ sorusuna cevap arıyordu, cevap ‘’ olumluydu’’. Soruyu tersinden okuyalım: ‘’Ekonomi gerilemede insanlar yaşama nasıl bakar ? ‘’
Cevabı sorunun içinde saklı değil mi?