30.09.2023
Elon Musk adındaki iblis için dostlarım çokca mesaj yolladı.
Dostum Mehmet Balcı ‘’İnsan evladının din yaratabilme yeteneği belki başta iyi gelse de bindiği dalı kesmek gibi sonuçta kendisini yok eden bir kuruma dönüşüyor. Yaratılan emperyalizm dininin son peygamberi acaba Elon Musk olabilir mi?’’ derken, dostum Çelik Kurtoğlu ‘’Tuhaf bir asperger. Baba asperger değil ama müthiş haşin bir adam. Müthiş bir beyin, berbat bir sinir sistemi. Atak anları çok tehlikeli olabilir.Tesla ve diğer işleri teknik olarak başarılı, çünkü teknik kafası çok iyi. Değer zinciri yönetimi gayet iyi, şu ataklar ve karanlık anlar olmasa’’ diyor. ‘’Karanlık anlar‘’ifadesini ben siyah yaptım.
Dostum Neş’e Aksoy Biber ise ‘’Dünyanın gelecek değerlerinin sadece güç kavramı üzerine köklenmesi hepimizi gerçekten çok üzüyor. Ama karamsarlığa kapılmadan en iyi bildiğimiz işleri yapmaya devam edeceğiz ‘’demekte….
OECD Temmuz 2023’te, 9 sanayileşmiş ülkenin 2019-2021 döneminde sanayi politikalarındaki gidişatını inceledi.
Sonuçlar:
- Sanayileşmiş ülkelerde milli gelirin % 3.2’sini sanayi politikalarına teşvik olarak veriliyor, yüksek bir oran.
- Sektörel destekler hala esas. Yeşil sanayiler ve KOBİ’ler için verilen paralar bunun çok gerisinde.
- Sektör olarak enerji ve taşımacılık sektörleri büyük payı oluşturuyor.
- COVİD için yapılan harcamalar sanayi desteklerini azalttı.
- Ülkelerin harcamalarında noktalarında büyük farklılaşmalar var.
- Yeşil sanayi destekleri artmış olsa ile mutlak rakamlar düşük. Fosil kaynak kullanımını azaltan yatırımlar yok gibi.
Meraklısı için ekleyeyim: İncelenen ülkeler arasında yer alan İsrael bir çok destek içinde çok geri. Ama bir İntel’in 11 milyar $’ lık yatırımı için 1 milyar $’lık bağışı bu ülkede spesifik politikaların önemini ortaya çıkarıyor.
Tamamlayıcı bir çalışma daha var: NBER’de 4 yazarlı bir çalışma, sanayileşme politikasının kim, ne ve neyi sorularının yanıtını arıyor. 2009-2020 dönemi araştırılıyor. Buna göre, Türkiye’de sanayi politikası uygulanan sektör sayısı ‘’rekor’’ kırıyor, ama önlem sayısı Almanya’da 1300 iken, bu sadece 100.
Analiz, sanayi politikaları konusunda şu çarpıcı tesbiti yapıyor:
-Anlaşılıyor ki sanayi politikalarını uygulayan ülkeler zengin ülkeler olup, demokrasiyle yönetiliyorlar. Uygulama için devlet (kamu) ve uzun dönemli bir sanayileşme hedefi gerekiyor.
Profesör Dani Rodrik yıllaryılı orta gelirli ülkelerin sanayisizleşme ve demokrasiden ıraksamasını ‘’sanayisizleşme’’ olarak anlatırdı, bu bir kez daha doğrulanıyor.
Tesbitler ortada…
Yaşar Kemal ustamız, Ustadır Arı’da diyor ki: Ben her insanı yaratıcı saydığım gibi, her insanın içinde de bir başkaldırı kurdu olduğuna da inanırım. O başkaldırı ‘’mecbur’’ insanı da yaratır.